Maria Larsson, Kristdemokraterna. Foto: Svensk Damtidning/SVT Design.Visa alla (5)
Visa alla (5)

Politikens prinsessor – hela bildgalleriet!

Publicerad

Annie Lööf i glittrig prinsess-klänning blev för mycket för upprörda twittrare. I går skapade fotot på Centerpartiets prinsessa buzz i medierna. Men hon är inte den enda politikern som poserat i galaklänning. Vi har hela bildgalleriet!

I går skapade Svensk damtidnings glittriga bilder på Centerpartiets ledare Annie Lööf stormiga reaktioner. Under vinjetten ”Politikens prinsessor” har redaktionen valt att publicera långintervjuer med svenska politiker som får prata ut om barn och privatliv. Annie Lööfs artikel flankerades av snofsiga bilder på partiledaren. I höga klackar, snygg håruppsättning och svallande turkos klänning poserar hon framför kameran. Kritiken i sociala medier har haglat. ”En artikel som doftar 50-tal” och ”Annie Lööf låter sig förminskas”, menade twittrarna.

Viftar bort kritik

Karin Lennmor, som är chefredaktör på Svensk damtidning viftar bort kritiken och kallar den för ”storm i ett vattenglas”.

– Det finns så mycket ”dillerier” på sociala medier, säger hon. Villl man läsa om politiker som pratar politik kan man läsa andra tidningar. Vi vill göra det lite glamouröst och glittrigt.

Det här är inte första gången Svensk Damtidning tar greppet att stöpa om kvinnliga politiker till prinsessor. Under valrörelsen 2006 gjorde man samma sak. Då vek bland annat Maria Wetterstrand, Gunilla Carlsson och Karin Philsäter ut sig i vackra klänningar, uppsminkade och brett leende.

– I valtider går politikerna med på vad som helst, säger Karin Lennmor. Det är hur lätt som helst att få dem att ställa upp.

”Prinsessor har status”

Hon förstår att politikerna nappar på hennes erbjudande att visa upp sig i glamour-stil, säger hon. Precis som hon förstår att partiledare ställer upp på terapisamtal hos psykoterapeuten Poul Perris i SVT:s serie ”Nyfiken på”. Det gäller att få uppmärksamhet till varje pris, tror Karin Lennmor.

– Jag har 400.000 läsare. Det är fler än antalet väljare som röstar på Annie Lööfs parti.

Kritiken om att  artikelserien som går under namnet ”politikens prinsessor” skulle förminska kvinnliga politiker har hon ingen förståelse för.

– En prinsessa är i min värld en upphöjd person med hög status. Som så småningom kan bli drottning. Det finns inget förminskande i det.

Löfven insmord i olja

Några planer på att göra artikelserien ”Politikens prinsar” finns inte det här valåret på Svensk damtidning.

– Jag tycker kvinnor är både smartare och vackrare än män, säger Karin Lennmor. Gubbar ser tråkiga ut oavsett om de heter Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt.

Men chefredaktören skulle inte ha något emot att porträttera manliga politiker i sin tidning om de kunde släppa loss hämningarna. Hennes idé handlar om att fota dem som gladiatorer.

– Helst insmorda i olja och med bara överkroppar. Kanske kör vi den idén nästa val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet