Kolonilottsfeber i Sverige – föreningar vittnar om långa köer

Uppdaterad
Publicerad

I år firar koloniträdgårdsförbundet 100 år och kolonilotter blir allt mer populära. Kolonistugor fortsätter att stiga i pris under pandemin. Och föreningarnas köer blir allt längre.

– Det är ingen kolonist som vill släppa sin lott kan man säga, säger Estelle Conraux, koloniodlare i Södra Årstalunden och ledamot i Stockholms koloniträdgårdar.

I Sverige har efterfrågan på både odlings- och stuglotter växt så det knakar under pandemin. Många föreningar har sett en fördubbling av antalet köande, vissa har stängt sina köer helt och andra har slagit körekord. Södra Årstalundens koloniträdgårdar i Stockholm gick in i pandemin med 130 personer i sin kolonilottskö. Den siffran växte till tvåhundra köande förra året. I år ligger den på 240 personer.

– En lite mindre ökning, men fortfarande ganska mycket om man jämför, säger Estelle Conraux.

Även stuglotter populära

Pandemin har också fungerat som gödsel för priserna på stuglotter i Sverige. Ökningen ligger på nästan fyra procent i år sett till slutpriset per kvadratmeter på de platser där stuglotter får säljas till marknadspris. Dessutom är det fler som säljer nu, visar alldeles färska siffror från bostadssajten Hemnet. Där tror man på en pandemieffekt. När det blivit svårare att resa och göra andra saker har lusten att köpa kolonistuga ökat.

– Och ägare som tidigare gått i säljtankar har sannolikt blivit mer motiverade att sälja när man sett att priserna ökat, säger Erik Holmberg, analyst på Hemnet.

Flera års väntetid

I Stockholms kommun säljs kolonistugor inte till marknadspris utan till ett reglerat pris. Och de som redan har en stuga eller täppa är lyckligt lottade.

– Många säger att kolonilotterna varit räddningen. Det är skönt att ha sina vanor här. Och att fortsätta träffa folk utomhus, säger Estelle Conraux.

Hur länge skulle man behöva vänta för att få en lott i er förening som det är nu?

– Jag tror åtta-tio år, säger Estelle Conraux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.