Iman Aldebe har jobbat i flera år för att normalisera slöjan. EU-domen ser hon som ett bakslag.

Iman Aldebe om slöjdomen: ”Kommer stänga ute muslimska kvinnor”

Kläddesignern Iman Aldebe har har jobbat i flera år för att modernisera och normalisera slöjan så att muslimska kvinnor ska få en naturlig plats på den svenska arbetsmarknaden. Dagens beslut i EU-domstolen blev ett stort bakslag för hennes kamp.

Iman Aldebe är den svenska modedesignern som blivit internationell känd för sitt kreativa hijabmode. Hennes haute couture-turbaner säljs i bland annat Paris, Stockholm och New York. Hon har även designat slöjor för bruk inom militären, på sjukhus och apotek, allt för att den muslimska kvinnan ska få en mer självklar plats på arbetsmarknaden.

Dagens beslut i EU-domstolen tog hon emot med sorg.

– Jag har jobbat så himla hårt för att modernisera muslimskt mode och slöja för att kvinnor lättare ska få anställning och så kommer det här. Det känns som ett bakslag, säger Iman Aldebe.

Tror mindre företag kommer utnyttja riktlinjerna

Hon tror att beslutet kommer att göra halt i det arbete som gjorts för att den svenska arbetsmarknaden ska bli mer inkluderande. Även om flera företag har blivit bättre, genom att till exempel specialbeställa huvuddukar som ska passa deras uniformer så tror hon att vissa företagare kommer utnyttja det nya direktivet.

– Jag tror att de större företagen vill vara mer inkluderande men jag tror att mindre företag kommer att kunna avstå från att anställa kvinnor i slöja, säger Aldebe.

Eldar på högerpopulismen

Förutom att Aldebe anar konsekvenser för muslimska arbetsföra kvinnor så ser hon förbudet som olja på elden för de högerpopulistiska vindar som drar över västvärlden.

– Jag får ont i magen. Man undrar vad som är nästa steg? Ska man kunna välja att inte bli behandlad av en mörkhyad person till exempel? Man öppnar ju dörren för ytterligare förbud, det är skrämmande, säger hon.

Är det möjligt för en muslimsk kvinna att välja bort slöjan till förmån för ett jobb?

– Efter elfte september var det många i väst som som valde att ta av sig slöjan på grund av hot, förföljelse och diskriminering, men jag tycker att det är viktigt att någon därute försvarar rätten att kvinnan ska kunna välja själv och att hon på en arbetsplats inte ska känna att hon inte hör hemma där på grund av att hon har en slöja.

Iman Aldebe deltar i Gomorron Sverige onsdag 15 mars kl 08.20 för att prata om det nya förbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer