Kommunal och SKR har slutit nytt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal har slutit ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona med löneökningar på 5,4 procent.

Dessutom betalas en engångssumma ut till alla anställda.

– Det är i ljuset av pandemin självklart för oss att betala ut en engångsbetalning på 5 500 kronor, säger SKR:s Joakim Larsson.

I söndags blev industrifackens avtal klart och det så kallade märket var satt på 5,4 procent. Under helgen och måndagen har Kommunal suttit i långa förhandlingar med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona. Nu har man enats.

Får bonus i pandemin

Det nya kollektivavtalet innebär löneökningar i nivå med märket på arbetsmarknaden. Dessutom betalas en engångssumma på 5 500 kronor ut i år som tack för det tuffa arbetet under pandemin.

– Ambitionen är att det här engångsbeloppet ska kunna betalas ut före årsskiftet, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.

Kommunals ordförande Tobias Baudin är nöjd och tror avtalet kommer göra välfärdsyrkena mer attraktiva och säkra framtida rekryteringar. Han passade på att tacka SKR, trots de stenhårda förhandlingarna.

– Jag är stolt och nöjd, det är ett riktigt jäkla bra avtal och en seger för medlemmarna. Det här hade inte varit möjligt utan en stark självkänsla och ett jäklar anamma hos medlemmarna i kommunal. Engångsbeloppet är förbaskat bra och det är varje medlem så väl värd att få.

Så ser ökningarna ut

Löneökningarna i avtalet ligger på 5,4 procent. I november gäller en ökning om två procent, i april nästa år kommer nästa ökning på två procent och 2022 är ökningen på 1,4 procent. Det sista året ska ökningen följa märket.

Utöver det ville kommunal se en löneökning på 0,5 procent till den som yrkesutbildar sig inom vård, skola och omsorg. Ökningen blev högre i avtalet.

– Det blev en ökning på 0,6% per år under tre års tid, totalt ökningar på 1,8 procent. Där förhandlade vi för bra, skämtar Baudin.

Arbetstidsförkortning

En annan del är att heltidsanställning ska bli norm. Det har tidigare inneburit problem för de som jobbar ständig natt och nu har parterna förhandlat fram en arbetstidsförkortning till 34,20 timmar i veckan för den här gruppen.

Under pandemin flyttades många semestrar till maj och september, i det nya avtalet kommer anställda kompenseras med mellan 3 000 och 5 000 kronor om deras sommarsemester måste flyttas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.