Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kortad arbetstid kompenseras genom en ökad produktivitet, enligt rapporten. Foto: Andreas Hult

Kommunal kräver kortare arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal vill att vi ska jobba mindre. I en ny rapport presenterar fackförbundet sex argument för att förkorta arbetstiden.

– Det är definitivt samhällsekonomiskt rimligt, säger Kommunals utredare Hampus Andersson.

Ställningstagande för en kortare arbetstid är i sig inte nytt. Kommunal fattade ett kongressbeslut om att aktivt verka för 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön redan 2022.

I rapporten ”Tid för förändring” vänder man sig mot vad som beskrivs som en seglivad myt – att en arbetstidsförkortning skulle vara en alltför kostsam samhällsreform.

”Tvärt om indikerar forskningen att generella arbetstidsminskningar ofta kan kopplas till högre tillväxt och ökade skatteintäkter men även minskad stress och bättre balans mellan arbete och privatliv för den enskilde”, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Leg eller förhandling

DN Debatt skriver fackförbundet att deras medlemmar i dag inte orkar jobba heltid. Majoriteten av landets arbetare saknar dessutom möjligheten att arbeta hemma och att ha flexibla arbetstider vilket gör att man ser en arbetstidsförkortning som en rättvisefråga.

Kommunal skriver att att en arbetstidsminskning skulle kunna genomföras antingen via lag eller genom att centralorganisationerna förhandlar fram ett nytt avtal som blir normerande för hela arbetsmarknaden.

Svensk Näringsliv varnar

Debatten om förkortat arbetstid har seglat upp som en het politisk fråga efter att bland annat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet flaggat för att man kan komma att driva frågan.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har varnat för att en lagstadgad arbetstidsförkortning kan få negativa konsekvenser för svensk ekonomi.

Enligt organisationens beräkningar skulle en förändring från 40 till 35-timmarsvecka leda till ett produktionsbortfall på 8 procent och sänkt bnp med 500 miljarder per år. Man anser också att det skulle skapa stora bemanningsproblem i välfärdssektorn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När 40-timmarsveckan infördes på 70-talet fanns en stark vilja att fortsätta sänka arbetstiden. Men rörelsen kom av sig. Varför? I videon reder Mats Knutson ut den snåriga frågan om arbetstidsförkortning. Foto: SVT

Kommunals sex argument för att korta arbetstiden

• Svenskar arbetar mer än tidigare – och mer än de flesta.

• Att korta heltidsarbetstiden är samhällsekonomiskt rimligt.

• En jämställd arbetsmarknad förutsätter ett moderniserat arbetstidsmått.

• Arbetstidsförkortningar ger produktivitetsökningar, också i offentlig sektor.

• Minskad arbetstid är bra för hälsa och välmående.

• Arbetstidsförkortning är en rättvisefråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.