-Jag är djupt bekymrad över att väldigt många fortsätter jobba deltid och faktiskt har väldigt svårt att försörja sig, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.
Runt 18.000 personer har förlorat rätten till deltidsstämpling sedan regeringen för två år sedan ändrade reglerna. Gränsen är max 75 dagar för möjligheten att stämpla upp till heltid och många som drabbas är kvinnor och anställda i Sveriges kommuner. En av dem som förlorat rätten till a-kassa på deltid är Annika Åkerström. Hon jobbar deltid för Robertsfors kommun.
-Vad tycker du om att man ändrat reglerna?
-Jag tycker det är jättedåligt. Jag vet många som inte går ut och jobbar utan är hellre hemma, berättar Annika Åkerström.
Inget misslyckande enligt regeringen
Kommunal har i en undersökning, slumpvis, valt ut 201 medlemmar som förlorat rätten eller snart gör det, till a-kassa på deltid. 164 medlemmar jobbade deltid men utan att kunna stämpla. 6 personer hade gått upp till heltid medan övriga, 31 personer, var arbetslösa, sjukskrivna eller hade börjat plugga.
Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) anser inte att reformen är misslyckad.
-Nej, deltidsarbetslösheten sjönk ju med en femtedel efter det att vi presenterade den så det tycker jag inte. Och dessutom är det ju så att i grunden vill vi ju värna ett system där a-kassan är en omställningsförsäkring. I det gamla systemet kunde du deltidsstämpla upp till 18 år och det var ju naturligtvis inte rimligt det heller.
-Jag tror att man hade en falsk förhoppning, precis som Littorin sa när den här regeln infördes och vi protesterade, att det skulle tvinga arbetsgivarna att erbjuda kvinnor heltid. Ja, den visionen var nog ganska upp i det blå, säger Ylva Thörn, ordförande i Kommunal.
Kiki Bek/Johan Lundin