• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Fr v Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland, Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, försvarsminister Peter Hultqvist (S),utrikesminister Margot Wallström (S) håller en pressträff på UD. Foto: TT

”Det fanns bara ett svar: Njet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Alternativet att säga ja till Nord Stream 2 fanns inte, det var en ren chimär. Efter att försvarsminister Peter Hultqvist förklarat att det vore negativt för svenska försvarsintressen att välkomna Nord Stream 2 till Slite hamn fanns bara ett svar: Njet.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Både utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist upprepade flera gånger på gårdagens presskonferens att det inte var de som bestämde över vilka beslut Karlshamns och Gotlands kommuner fattade. Men det kommunala självstyret i all ära, det var satt ur spel den här gången.

Att de två ministrarna överhuvudtaget kallade till sig företrädarna för de två kommunerna till utrikesdepartementet var svar nog. Det var inte en kommunal angelägenhet att avgöra om Nord Stream 2, ägt av helstatliga Gazprom, skulle få använda hamnarna i Slite och Karlshamn. Wallström och Hultqvist kallade det ett informationsmöte om det säkerhets- och försvarspolitiska läget.

Rysk gasledning i Östersjön

”Elefanten i rummet var avtäckt”

Det var det också, men utgången var given, elefanten i rummet var avtäckt.  I krocken mellan att säkra pengar och välbehövliga jobb till Gotland och Karlshamn och rikets säkerhet fick de kommunala intressena ducka.

Margot Wallström var tydlig med att det inte går att stoppa de ryska planerna på att lägga rör i Östersjön. Men regeringen kunde i alla fall, med sitt informationsmöte, se till att Sverige inte skulle befatta sig med själva förberedelserna för rörläggningen. 

Gotland hade alltså inget alternativ och det har inte heller Karlshamn. Regeringen hade förmodligen inte heller något handlingsutrymme i sitt agerande efter att ÖB Micael Byden i ett ovanligt rättframt uttalande varnat för att ett ja skulle utmana det svenska säkerhetsläget. Han nämnde Rysslands agerande i Ukraina och annekteringen av Krim. Och de pågående bombningarna i Syrien.

Vill ha en kompensation

Dessförinnan hade chefen för högkvarteret, Dennis Gyllensporre, inför riksdagens försvarsutskott sagt att de ryska rörledningarna kunde förses med avlyssningsutrustning av den ryska militären som skulle få möjlighet att fånga upp känslig kommunikation på den svenska sidan. Allianspartierna låg också på regeringen att sätta stopp för Nord Streams svenska planer. Trots att allianspartierna själva lät bli att ingripa i anslutning till att rörledningarna till Nord Stream 1 skulle läggas när Alliansen hade makten.

Det var nog sista gången som kommunpolitiker dras in i frågor som rör Sveriges förhållande till främmande makt. Peter Hultqvist och Margot Wallström aviserade en översyn av författningen som skulle leda till begränsningar i det kommunala självstyret när det gällde försvars- och säkerhetspolitiken. Det har nog vare sig Gotland eller Karlshamn något emot. Trots att de den här gången utlovats en kompensation för de uteblivna miljonerna som Nord Stream 2 skulle ha inbringat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet