Kommunalrådet Magnus Jonsson (S) menar att det är upp till ABF att bestämma vilka som ska arbeta på fritidsgården. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”ABF anställer och avskedar”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen kommunanställd ska riskera jobbet beroende på hur man röstar, men för verksamheter som drivs på entreprenad gäller andra regler säger Magnus Jonsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo.

Fritidsgården finansieras med skattemedel av Ockelbo kommun. ABF driver verksamheten på entreprenad. När fallet med Stefan Cronlund uppmärksammades i medierna skrev kommunstyrelsens ordförande, Magnus Jonsson (S), på kommunens hemsida att ingen kommunanställd riskerar att bli uppsagd på grund av hur man röstar. Men när det gäller en verksamhet som bedrivs av till exempel ABF gäller andra regler, förklarar han i en intervju med SVT.

– Det går inte att jämföra kommunen med en entreprenör som driver verksamhet åt kommunen. Och utifrån det avtal vi har så är det tydligt att det är ABF som anställer och avskedar. Och om ABF har en värdegrund och de ansvarar för att anställa sin personalen så är det naturligtvis upp till dem, säger Magnus Jonsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo.

Se intervjun med Magnus Jonsson (S) i slutet av klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.