Strid mellan SD och ABF – medlem fick inte jobba kvar

Publicerad

Sverigedemokraterna och studieförbundet ABF är i strid med varandra sedan en SD-medlem inte fått fortsätta jobba på ABF:s fritidsgård i Ockelbo då han berättat att han röstar på SD.

– Vi måste omgående strypa bidragen till ABF, säger Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg. 

I april intervjuades Stefan Cronlund i Ockelbo av tidningen Expressen. Han berättade han att han röstar på Sverigedemokraterna. Vid sidan av sitt jobb som lastbilschaufför jobbade han också extra en kväll i veckan på fritidsgården i Ockelbo, som drivs av studieförbundet ABF (Arbetarnas bildningsförbund) som står Socialdemokraterna nära. 

Några dagar senare blev han uppringd av en av sina chefer på ABF.

– Budskapet var att jag inte var välkommen i verksamheten efter som jag röstade på fel parti, säger Stefan Cronlund. 

Motiveringen: Delar inte värdegrund

Vi har kontaktat flera företrädare för ABF som men alla har avböjt att medverka i en intervju. Men företrädare för förbundet har i andra intervjuer motiverat beslutet med att det inte går att jobba för ABF om man offentligt berättat att man röstar på SD, eftersom man då visat att man inte delar ABF:s värdegrund. 

Stefan Cronlund säger att han inte förstår beslutet:

– Jag kan inte förstå tanken, i en demokrati, att man blir undanskuffad, säger han.

Men ABF står nära Socialdemokraterna som är en av Sverigedemokraternas huvudmotståndare, hur tänker du kring det?

– Det är ett demokratiskt land. Jag har inte haft problem med att jobba ihop med socialdemokrater och vänster. Jag kan väl respektera andras åsikter, säger han.

SD driver opinion i fallet

Stefan Cronlund är passiv medlem i Sverigedemokraterna men som fritidsledare har han inte gjort något som ABF har haft invändningar emot. De ungdomar vi träffar utanför fritidsgården beskriver honom som “snäll”.

Sverigedemokraterna driver nu opinion i fallet och har gjort flera inslag på sin Youtubekanal. Och runt om i Gävleborg lämnar partiet in politiska förslag om stoppade anslag till ABF. 

– Vi måste omgående strypa bidragen till ABF. Det här är skattemedel och det ska gå till verksamheter där alla ska känna sig välkomna, säger Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg till partiets Youtubekanal Riks. 

Samtidigt står ABF fast vid sin ståndpunkt: den som öppet stödjer Sverigedemokraterna kan inte jobba för ABF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.