John Blund i Södertälje är ett av landets nattöppna förskolor. Foto: Scanpix

Kommuner får pengar till nattöppna dagis

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen avsätter 108 miljoner kronor till stöd för kommunernas barnomsorg kvällar, nätter och helger.

Förslaget läggs av förskoleminister Nyamko Sabuni (FP).

Det är inte tvingande i lag för kommuner att erbjuda barnomsorg på obekväma tider, det vill säga kvällar, nätter och helger.

Hittills har ett flertal av landets kommuner inte heller gjort det. I våras tog därför riksdagen beslut om att uppmana regeringen om att återkomma med ett statligt stimulanspaket, för att få fler kommuner att införa jourförskola.

Stödet gäller för åren 2013-2016.

Att regeringen nu kommer med sådana stimulanspengar motiverar Nyamko Sabuni med barnfamiljernas stora behov:

-Arbetslivet förändras och många arbetar kvällar, helger och nätter. Det är inte alltid familjer får ihop detta med att kombinera yrkes- och familjeliv. Framför allt kan det vara svårt för ensamstående mammor.

Kommunerna kan ansöka om stimulansbidraget från första juli nästa år. Under 2013 avsätts 15,5 miljoner och under de tre kommande åren 31 miljoner årligen.

I riksdagen röstade regeringspartierna nej till stimulanspengarna. Nyamko Sabuni har tidigare beklagat riksdagsbeslutet – regeringen ville avvakta tills det fanns en bättre bild av behovet av jourförskola. Men i dag, när satsningen presenterades, sade Sabuni:

-Vi vet att hälften av kommunerna inte erbjuder barnomsorg på obekväm tid. Jag kan inte tro att det inte finns någon enda förälder i dessa kommuner som inte har sådant behov.

Damberg: Regeringen tvingas anpassa sig

-Det är jättebra att regeringen nu levererar på det riksdagsmajoriteten sade i maj, då regeringen ju blev överkörd i frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid. Jag gillar positionen att socialdemokratin nu blivit en motor i svensk inrikespolitik, och att regeringen tvingas anpassa sig till de frågor vi driver, säger S-gruppledaren Mikael Damberg.

Summan, 108,5 miljoner kronor för de fyra närmaste åren, har han i dag inga synpunkter på. Det viktiga är att staten är med och stimulerar barnomsorg på obekväma tider:

-Alla har inte föräldrar och syskon i närheten som kan ta hand om barnen, och arbetslivet är helt annorlunda i dag jämfört med för 20 år sedan. Därför är det viktigt att de föräldrar som försöker jobba och göra rätt för sig får möjlighet till barnomsorg, säger Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattis i Stockholm

Mer i ämnet