Vellinge är en av de kommuner som kritiserats för brister i översiktsplanerna. I vissa delar av kommunen övervägs skyddsvallar för att skydda mot stigande havsnivåer. Foto: Johan Nilsson, TT

Kommuner kritiseras – vill bygga på platser med översvämningsrisk

Uppdaterad
Publicerad

40 procent av de kommuner som fått sina byggplaner granskade av Länsstyrelserna får kritik för hur man hanterar risker för översvämningar. Flera kommuner bygger vid platser med översvämningsrisk, ibland i strid med Boverkets riktlinjer. Det visar SVT:s granskning.

Bostäder med vattenlägen och sjöutsikt är något många människor efterfrågar och kommuner gärna vill erbjuda. Men SVT:s kartläggning visar att flera kommuner tar för lätt på risker vid skyfall och översvämningar.  Av 37 kommuner som under år 2020 gjort nya översiktsplaner får 15 kritik för bristande klimathänsyn.

– Ja, det är vanligt att vi har synpunkter om översvämningsrisker kring strandnära lägen, där många kommuner vill bygga attraktiva bostäder, säger Magnus Ahlstrand, ansvarig för byggplanering vid Länsstyrelsen i Värmland.

Klimatkrisen

Inte tillräckligt

SVT:s kartläggning visar att kommuner får olika typer av kritik. I Vellinge kommun i Skåne har man tagit hänsyn till en förväntad havsnivåstigning till 2065, i Båstad till 2100. Länsstyrelserna tycker inte att det är tillräckligt.

I Munkedal, sägs att kommunen hanterat risker med höjda havsnivåer bra när nybyggen planeras, men risker för skyfall och möjliga rasrisker har inte utretts.

I Bollnäs ligger redan stora delar av stadskärnan på mark som enligt dagens riktlinjer inte borde få bebyggas. Länsstyrelsen kritiserar att kommunen vill möjliggöra fortsatt förtätning med fler nya bostäder i området.

Byggs i strid mot riktlinjer

Enligt lagen får kommuner bara bygga på ”lämpliga platser”. Boverkets riktlinjer säger att man inte får bygga sammanhållande på platser med översvämningsrisk. Men SVT:s granskning visar att det ändå byggs och planeras nya bostäder just på sådana platser.

Men medvetenheten om översvämningsrisker har blivit större på senare år. Kommuner som kritiseras kan ofta justera sina översiktsplaner. Men det är sällan planer stoppas.

– Kommuner försöker i stället kompromissa och lägga till vissa skyddsåtgärder, men i slutändan använder vi sårbara lägen i dag – absolut. För de sårbara lägena är attraktiva ur andra aspekter, säger Magnus Ahlstrand.

Bristande kunskap om extremregn

Han menar att kunskapen om översvämningsrisker, framför allt gällande skyfall och extrema regn, är begränsad. Han säger också att prognoserna förvärras hela tiden och att vi därför i dag inte alltid har marginaler så man kan säga att vi bygger “framtidssäkrat”.  En förklaring är att många kommuner kämpar för att locka till sig nya invånare. Då är strandnära lägen och sjöutsikt tunga argument för att locka inte minst köpstarka personer. 

– Vi kan locka med läget – nya bostäder nära vattnet till priser på en helt annan nivå än du betalar i Stockholm. Vi kan inte locka med så mycket annat, säger Fredrik Skoglund (S), byggnadsnämndens ordförande i Bollnäs, en av de kritiserade kommunerna.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Fakta

37 kommuner fick sina översiktsplaner granskade under 2020. Av dem har länsstyrelserna kritik i 15 fall enligt SVT:s kartläggning

Det var:

Bollnäs

Båstad

Gävle

Göteborg

Kristinehamn

Kumla

Munkedal

Partille

Simrishamn

Stenungsund

Strömstad

Trosa

Varberg

Vellinge

Ödeshög

Många andra kommuner har också mötts av kritik och synpunkter. Denna lista gäller enbart kommuner som granskades 2020.

Kommunen kan senare ändra i sina översiktsplaner och senare vid detaljplaner fastslås vilken mark som får bebyggas med bostäder.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet