Kommuner slår larm: Bostadskaos efter nya gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 6 000 ensamkommande unga har fått tillfälligt uppehållstillstånd för att plugga i Sverige enligt den nya gymnasielagen. Men de brottas med flera svårigheter, inte minst att hitta en bostad. Nu får regeringen kritik för att inte ha tänkt igenom konsekvenserna av lagen.

De som fått stanna i Sverige enligt gymnasielagen förväntas hitta en bostad på samma villkor som alla andra. Det har visat sig vara svårt och många kommuner vittnar nu om problem med bostadslöshet i den här gruppen.

SVT har pratat med ett tiotal av de största kommunerna. Flera har valt att stötta frivilligorganisationer. I Örebro har stadsmissionen fått stöd för att hjälpa de som inte haft någonstans att sova i vinter. Det handlar företrädesvis om unga män från Afghanistan.

– Det har varit en mardröm att veta att många åker omkring på bussar på nätterna, lever i resecentrum, en natt här, en natt där, säger Monica Gunnarsson, direktör på Örebro stadsmission.

Kommunalråd: ”Ingen konsekvensanalys”

Det socialdemokratiska kommunalrådet John Johansson i Örebro tycker att regeringen inte tänkt igenom gymnasielagen ordentligt.

– Med facit i hand hade man nog kunnat hantera frågan lite bättre. Jag förstår ju den situation som rådde och jag kan tycka att intentionen med lagen är väldigt bra. Men jag tycker att man borde ha gjort mer konsekvensanalys: Vad kommer det här att innebära där människorna kommer att bo? Det har saknats, tycker jag, säger han.

Hösten 2015 kom många ensamkommande unga till Sverige. De som uppgav sig vara under 18 år hade fått stanna om deras ärenden prövats direkt, men handläggningstiderna blev långa. De som hann bli myndiga i väntan på prövning fick avslag.

Inte rättvist, tyckte regeringen och drev tillsammans med Centerpartiet igenom den rejält omdebatterade gymnasielagen. 11 745 personer ansökte och ungefär hälften, 5 960, har nu fått tillfälligt uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet.

Kriminalitet kan locka

Bostadslösheten är ett problem på flera sätt. Polisen har slagit larm om att kriminella gäng rekryterar med löfte om bostad. I Örebro träffar vi flera afghanska killar som bekräftar att de blivit uppvaktade med frågor om att sälja droger.

Monica Gunnarsson på Örebro stadsmission tycker att kommunen hade kunnat ta ett större ansvar eftersom den här gruppen har särskilda svårigheter att hitta ett boende. Samtidigt handlar det om myndiga människor och på många håll är bostadsbristen stor.

– Är man vuxen och har uppehållstillstånd, då har man ett eget ansvar och det ansvaret kan inte kommunen ta över, säger John Johansson (S).

Fakta nya gymnasielagen:

• Mellan den 1 juli och 30 september 2018 var det möjligt att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier, trots att man fått avslag på sin asylansökan.

• Några av kraven var att man registrerats som asylsökande senast den 24 november 2015 och fått vänta mer än 15 månader på att få ett beslut.

• De som har fått bifall på sin ansökan har fått ett 13 månader långt uppehållstillstånd med möjlighet till förlängning om de uppfyller villkoren och studerar på gymnasial nivå.

• Totalt ansökte 11 745 om uppehållstillstånd enligt lagen:

5 960 har nu fått det beviljat

2 640 har fått avslag

3 031 ärenden är ännu inte avgjorda eftersom de överklagats i olika instanser

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.