”Man får ju vara med i partier och organisationer” säger forskaren Christer Mattsson. Arkivbild. Foto: TT

Kommunernas handlingsplaner mot våldsbejakande extremism riskerar att bryta mot grundlagen

Uppdaterad
Publicerad

15 procent av kommunernas handlingsplaner mot våldsbejakande extremism riskerar att bryta mot grundlagen. Det menar forskaren Christer Mattsson som analyserat handlingsplanerna på beställning av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har låtit forskare undersöka innehållet i kommunernas handlingsplaner mot våldsbejakande extremism. En ny rapport visar att det finns stora brister i dem.

Christer Mattsson beskriver flera problem med handlingsplanerna: de är gjorda utan en lokal lägesbild, de fokuserar på en nationell hotbild och att många av dem är gjorda utan konkreta åtgärder om vad man ska göra.

Dessutom menar han att 15 procent av dem riskerar att bryta mot grundlagen.

– Sedan 1969 är det förbjudet registrera människors åsikter. Men flera av handlingsplanerna ska ta reda på vilka som träffas och vad de pratar om, säger Christer Mattsson.

Ska lämna uppgifterna till Säpo

Syftet med informationsinsamlingen ska vara att lämna över uppgifterna till säkerhetspolisen.

Christer Mattsson tror inte att kommunerna har påbörjat insamlingen av information, men anser att de kommer behöva ta bort de delarna ur handlingsplanerna.

 – Vi talar inte om brottsliga handlingar, utan människor som befinner sig i radikala miljöer. Man får ju vara med i partier och organisationer, säger han.

Så är rapporten gjord

På uppdrag av SKL har Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet tagit fram en forskningsrapport om hur förekomsten av kommunala handlingsplaner mot våldsbejakande extremism såg ut i april 2017.

Segerstedtinstitutet har också analyserat innehållet i handlingsplanerna.

Syftet var att öka kunskapen om kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism och vilken roll handlingsplanerna har i det arbetet.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.