Kön, besticken, maten – vad vet vi egentligen om smittorisken vid ett julbord? Foto: Markus Ljungholm

Kön, besticken, maten: Så smittsamt är egentligen ett julbord

Uppdaterad
Publicerad

På ett eller annat sätt kommer julen 2020 präglas av coronaviruset. Men hur smittsamt är det egentligen att äta julbord?

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, säger att de ser den största risken för smittspridning i samband med köandet till buffén. 

– Varken maten eller besticken som man tar maten med är det som driver på smittspridningen, utan det är att människor trängs eller är nära varandra, säger hon.

I videon berättar Christina Lantz vad vi  just nu vet om smittorisken i samband med att vi köar, äter och tar i samma bestick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.