Mats Knutson, kommentator Foto: SVT

Språkrören kan bli överkörda

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets partiledning riskerar att bli överkörd av partikongressen i en central politisk fråga.

Det framgick tydligt när frågan om kortare arbetstid debatterades på fredagseftermiddagen.

Partiledningen säger nej till en lagstadgad arbetstidsförkortning, men vill på andra sätt få till stånd kortare arbetstid, bland annat genom att friåret återinförs, att skolbarnsföräldrar få fler lediga dagar samt att anställda kan få rätt att ta ut löneökningar i form av ledighet.

Men det här räcker inte, anser många miljöpartister som skrivit motioner till kongressen om såväl 30- som 35-timmars arbetsvecka. När frågan debatterades på fredagen var intrycket att stödet för partiledningens linje är bräckligt.

I stället tycks det i partiet finnas stöd för en lagstadgad arbetstidsförkortning, sannolikt blir i så fall beslutet 35-timmars arbetsvecka.

Kännbart bakslag

Enligt kongressprogrammet skulle frågan ha avgjorts redan på fredagen, men efter den intensiva debatten meddelade plötsligt kongressens sekretariat att beslutet skjuts fram till lördagen.

Uppenbart ser partiledningen en risk för nederlag och anser sig behöva mer tid för att försöka påverka ombuden.

Skulle kongressen köra över partiledningen i den här frågan skulle det förstås vara ett kännbart bakslag. Både Åsa Romson och Gustav Fridolin har i skarpa ordalag uttalat sig mot en lagstadgad arbetstidsförkortning.

Inte heller Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lär bli glad. För honom är prioritet nummer ett att skapa en trovärdig jobbpolitik. Han måste dessutom få till stånd någon form av samarbete med Miljöpartiet inför valet och vill förstås inte kunna bli förknippad med politiska ståndpunkter som kan anklagas för att vara ekonomiskt lättsinniga.

När Miljöpartiet samarbetade med Socialdemokraterna tvingade man fram en utredning om sänkt arbetstid. En del i underlaget var en rapport 2002 från statliga Konjunkturinstitutet, KI.

KI:s utredning var en svidande vidräkning för dem som argumenterade för kortare arbetstid. KI avfärdade i praktiken att kortare arbetstid skulle leda till fler jobb. Däremot gjorde man bedömningen att det skulle leda till sämre ekonomisk utveckling, mindre pengar till välfärden och sämre pensioner.

Samarbete med S

Dessutom är den effektiva veckorarbetstiden i Sverige idag bara drygt 30 timmar. Det här vet förstås Miljöpartiets ledning. Att i det läget genomföra en lagstadgad arbetstidsförkortning riskerar att framstå som ekonomiskt orealistiskt bland många väljare, väljare som Miljöpartiet är angelägna om att nå i nästa riksdagsval.

Skulle kongressen nu ändå köra över partiledningen i den här frågan är det ändå inte säkert att det får någon större betydelse i valrörelsen 2014. Partiet lär inte driva frågan särskilt hårt, bland annat för att den socialdemokratiska partiledningen säger blankt nej.

För uppenbart är såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet inriktade på att försöka bilda regering vid en eventuell valseger 2014. Både Åsa Romson och Gustav Fridolin stängde under kongressens första dag effektivt dörren till alla eventuella spekulationer om samarbete med de borgerliga partierna.

I stället var de mycket tydliga med att Socialdemokraterna är förstahandsvalet. Dagens opinionsmätningar visar emellertid att en sådan koaltion skulle behöva stöd av ytterligare ett riksdagsparti, men vilket det i så fall skulle bli är fortfarande höljt i dunkel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.