Konkurrensverket: Livsmedelsföretag kan ha samordnat sina priser

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Konkurrensverket gjort oanmälda besök hos flera livsmedelsföretag i mellersta och norra Sverige misstänker de att företagen på ett otillåtet sätt kan ha samordnat sina priser. Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

De indikationer som funnits på att det kan ha förekommit otillåtna samarbeten mellan företagen, har resulterat i att Patent- och marknadsdomstolen gett Konkurrensverket tillstånd att göra oanmälda besök för att säkra ytterligare bevis.

Myndigheten misstänker nu att flera företag inom livsmedelsbranschen har samordnat sina inköps- och försäljningspriser, något som Sveriges radio var först med att rapportera om.

Ska handla om företag inom naturbärsbranschen

Samtidigt har den finska konkurrensmyndigheten gjort besök hos livsmedelsföretag inom samma bransch i Finland – inspektioner som delvis genomförts i samarbete med de svenska.

Enligt Finlands konkurrensmyndighet handlar det i båda länderna om företag som säljer vilda bär, något som svenska Konkurrensverket inte har bekräftat.

Konkurrensverket har inlett en utredning, där det fortsatta arbetet får visa om det kan ha förekommit brott mot konkurrenslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.