Konstsnö hot mot naturvärden

Flera skidorter i Sverige vill producera mer konstnö, och har begärt tillstånd att få pumpa upp mer vatten ur älvar. Men uttagen kan krocka med naturvärden.

Skistar fick i december tillstånd av Mark- och miljödomstolen i Östersund att pumpa upp mer vatten ur Åreälven än tidigare, men domen har överklagats av Länsstyrelsen i Jämtland, skriver Dagens Nyheter.

Farhågorna gäller framför allt att Skistar fått tillstånd att pumpa upp vatten vid lägre flöden än tidigare.

– Just innan vårfloden kommer igång är flödena som lägst och för låga nivåer kan leda till skador på fiskbeståndet. vi ser risker för lekplatser för öring och röding, säger Sara Huss på miljöskyddsenheten på länsstyrelsen.

Överklagandet ligger nu hos Mark- och miljööverdomstolen.

Flera andra skidorter i Jämtland har nyligen fått, eller ansökt om, tillstånd att få ta ut mer vatten för produktion av konstsnö. Även Sälenområdet har nyligen fått tillstånd att öka sitt vattenuttag kraftigt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer