Gustav Fridolin (MP) säger att regeringen ska se över lagstiftningen. Foto: TT

Könsuppdelade lektioner möter motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Alla fyra Allianspartierna kritiserar Skolinspektionens beslut att låta en muslimsk friskola ha könsuppdelade idrottslektioner. Och kritik kommer även från utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). – Det kan inte vara ett sätt att arbeta med jämställdhet, säger han.

Som SVT Nyheter rapporterade på lördagen anser en anmälare att Al-Azharskolan i Stockholm, en skola med muslimsk profil, riskerade att permanenta kvinnors underordning då pojkar och flickor idrottade var för sig. Men Skolinspektionen håller inte med.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är emellertid av en annan åsikt.

– Det kan inte vara ett sätt att arbeta med jämställdhet och arbeta med trygga arbetsmiljöer för killar och tjejer att i ett helt ämne från förskoleklass till årskurs nio separera killar från tjejer, säger han till TV 4 Nyheterna.

Se över lagstiftningen

Han säger att han redan på måndagen ska ge tjänstemän på departementet i uppdrag att se över hur läroplan och lagstiftning kan förändras.

Nina Da Mata är idrottslärare på den aktuella Al-Azharskolan i Stockholm. Hon säger till Mivida, Lärarförbundets tidning, att hon skulle undervisa på samma sätt även i en skola utan muslimsk profil:

– Flickorna blir tryggare när de får vara i en egen grupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Könsuppdelade gympalektioner

Mer i ämnet