Svenska nyheters skolkö-sajt ”Skolko” fick hård kritik från friskolevärlden, främst för att den ska ha resulterat i tung belastning på enskilda skolors administrativa arbete. Foto: SVT

Kritik mot humorprogrammet Svenska nyheters skolkö-sajt

Uppdaterad
Publicerad

I fredags publicerade redaktionen bakom SVT:s satirprogram Svenska nyheter webbverktyget Skolko, som gör det möjligt för föräldrar att skicka massansökningar till friskolor runtom i landet. Nu kommer upprörda gensvar från friskolor, som menar att de överbelastas av ansökningar från sajten.
– Detta innebär jätteproblematik för våra administratörer, säger Anders Östman, projektledare vid friskolekoncernen Thoren Framtid.

I det fjärde avsnittet av satirprogrammet Svenska nyheter, som sändes under fredagskvällen, avhandlar programledaren Jesper Rönndahl det svenska friskole- och skolkösystemet.

Som en markering mot den segregation Rönndahl menar att det fria skolvalet leder till – i kraft av att barn till högutbildade föräldrar snabbt fyller upp platserna på de mest eftertraktade friskolorna – lanseras i programmet verktyget Skolko.

Skolko är ett webbverktyg som låter föräldrar fylla i sina och sina barns personuppgifter, varefter verktyget automatiskt skickar ansökningar till alla de mest eftertraktade friskolorna, antingen i det egna länet eller i hela Sverige.

”Jätteproblematik”

Under tisdagen har SVT Nyheter kontaktats av Anders Östman, projektledare vid friskolekoncernen Thoren Framtid, som menar att hemsidan genererat hundratals ansökningar till deras skolor från personer som inte ens har för avsikt att sätta sina barn där.

– På grund av hemsidan har vi fått in hundratals ansökningar från personer som bland annat bor i Stockholm, där vi inte har några skolor. Vi ringer alltid upp föräldrarna som ansökt och har nu fått lugna många som känner sig oroade och kränkta över att vi har deras personuppgifter. De vet inte vilka vi är, säger Anders Östman till SVT Nyheter.

Han menar att skolornas administratörer nu får slita för att kontakta föräldrar och rensa bort alla som inte gjort avsiktliga ansökningar.

– Bara i Älmhult har 69 personer kommit in i kösystemet via hemsidan. Vi har skolor på nio orter, detta innebär jätteproblematik för våra administratörer.

”Inget kontroversiellt”

– Jag förstår att det blir en administrativ börda för vissa skolor, men barnen anmäls bara till de län föräldrarna själva valt. När man gör satir hör det lite till att några blir upprörda. I detta fall försöker vi – genom att göra en tjänst där man enkelt kan anmäla sig till många skolor – underlätta för föräldrar och belysa det orättvisa i själva kösystemet, där till exempel tiden på året ett barn är fött har betydelse för köplats, säger humorprogrammet Svenska nyheters producent Michael Lindgren.

Lindgren menar att denna utgångspunkt har fullt stöd i forskning och Skolverkets rapporter.

– Friskolesystemet och dess kösystem bidrar till segregation och gynnar de barn som har starkast föräldrar med högst utbildningsnivå. Det framgår bland annat av Skolverkets senaste rapport om likvärdighet i skolan. Det här är ett sätt för oss att sätta fingret på en öm punkt – att vi sviker den grundläggande svenska principen om alla barns rätt till en bra och likvärdig skola. Självklart beror skolsegregationen inte bara på skeva kösystem, men det är en bidragande faktor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer