Foto: TT

Kontroversiella naturmediciner kan bli förbjudna

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningstillståndet för de antroposofiska preparat som används på Vidarkliniken utanför Järna kommer tas bort, meddelar regeringen i dag – den dispens som funnits för att använda medlen inom sjukvården ska försvinna. Om preparaten därefter inte registreras hos Läkemedelsverket kommer de att bli förbjudna.

– Jag är väldigt nöjd med beslutet, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström till SVT.

Alla läkemedel som används inom svensk sjukvård måste vara godkända eller registrerade av Läkemedelsverket, förutom antroposofiska preparat, en form av naturmedicin baserade på olika växter och mineraler.

Många av preparaten är mycket kraftigt utspädda, vissa uppåt flera miljarder gånger, och har länge kritiserats av läkare och forskare som inte hittat bevis för att medlen har effekt eller fungerar bättre än sockerpiller.

Lagen ändras – ingen särställning

I över 20 år har personalen på Vidarkliniken utanför Järna ändå fått behandla sina patienter med antroposofiska preparat tack vare en dispens från regeringen, som förlängts med jämna mellanrum oavsett vilket parti som suttit vid makten.

Nu aviserar regeringen lagändringar som gör att Vidarklinikens dispens kommer försvinna.

I dag meddelade regeringen att de vill ändra den svenska läkemedelslagstiftningen.

Antroposofiska medel får ingen särskild plats i lagstiftningen och den paragraf som tillåter försäljning av preparaten ska tas bort från och med första juli 2018. Därefter inträder en övergångsperiod, där tillverkare av antroposofiska medel har tre år på sig att registrera sina preparat hos Läkemedelsverket enligt gällande regler. Annars blir naturmedicinerna förbjudna.

– De är per definition inte tillåtna om de inte är godkända och registrerade av Läkemedelsverket, säger Gabriel Wikström.

Åtgärderna kommer inte träda i full kraft förrän om fem år, 2021, vilket Gabriel Wikström tycker är fullt rimligt.

– Den nuvarande ordningen har funnits sedan 1993, vilket är lång tid. Vi tycker att det är rimligt att ha en övergångsperiod för att de som använder preparaten ska ha förutsättningar att ställa om.

Vidarkliniken positiva

Dagens besked om att undantaget för antroposofmedlen försvinner väcker positiva reaktioner, både hos Apotekarsocieteten och Vidarkliniken.

– Beslutet innebär att det skapats möjligheter för oss att arbeta mot en långsiktig reglering av våra läkemedel i Sverige. Regeringens beslut ger oss i praktiken fem år av förberedelser för att få våra läkemedel registrerade, vilket vi bedömer som en rimlig tid, skriver Vidarkliniken på sin hemsida och beskriver dagens beslut som ”glädjande”, både för patienter och personalen.

Även Apotekarsocieteten är glada idag.

– Först och främst är det glädjande att regeringen äntligen fattat ett långsiktigt, tydligt och patientsäkert beslut. Det som är det mest positiva med dagens beslut är att regeringen inte lämnar några öppningar för att anpassa läkemedelslagen så den passar antroposofiska produkter, utan befintliga regler kommer att gälla alla, säger Karin Meyer, VD Apotekarsocieteten i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer