48 döda kor och kalvar hittades drunknade i gödsel i ladugården i Dalarna. -Jag saknar ord, säger länsveterinären. Foto: Länsstyrelsen i DalarnaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kor hittades döda – dränkta i gödsel

Uppdaterad
Publicerad

48 kor och kalvar har hittats dränkta i gödsel i en ladugård i södra Dalarna.

Det var på torsdagen som Länsstyrelsens personal åkte till gården för att ta reda på varför korna inte släppts ut på bete. Där möttes de av en ohygglig syn. Djuren stod i 75 centimeter högt gödsel. Personalen såg direkt att många var döda och kallade på polis.

37 kor hittades döda i gödslet där de trampats ned och drunknat. Tre döda djur hittades slängda bakom ladan och ytterligare åtta var i så dåligt skick att de fick nödslaktas på plats.

Trasig gödselpump

-Synen går inte att beskriva. Jag har aldrig sett något liknande, jag saknar ord, säger biträdande länsveterinär i Dalarna, Simone Häusler, till SVT.

De 60 djur som överlevde omhändertogs av polisen och flyttades från gården. De är nu utsläppta på bete och ska undersökas under fredagen.

Djurägaren förklarade översvämningen med att en pump gått sönder vilket fått till följd att gödslet kommit tillbaka till djuren.

-Det perversa är att han inte ens orkat laga pumpen, säger Simone Häusler.

-Vi vet inte hur länge djuren haft det så här. Det är en tragedi som kan ha pågått i veckor att döma av vad vi sett idag., enligt Simone Häusler.

Kan finnas fler döda djur

Häusler berättar att Länsstyrelsen skickade en lastbil med kran som fick gräva i gödslet för att hitta djuren.

Eftersom ladan fortfarande är fylld med gödsel kan man idag inte säga om man hittat alla djur. De flesta var kalvar och alla har därför inte hunnit märkas ännu.

-De kor som inte överlevde var svaga, till exempel kalvar, som inte orkade vada genom gödslet till foderbordet, säger Simone Häusler.

Inga större problem rörande gården har tidigare rapporterats. Ägaren är misstänkt för djurplågeri och kommer sannolikt att beläggas med djurförbud, tror Simone Häusler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer