Jultrafiken förvärras under kvällen: ”Kan bli glashalt på vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i landet har de flesta njutit av det soliga och klara vädret¨på fredagen. Men under lördagen ska man vara extra uppmärksam, särskilt om man planerar köra bil under morgonen.
– Nederbörd under fredagskvällen och natten gör att det kan bli glashalt på vägarna, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Nu har en av årets mest trafikintensiva helger inletts. Trots att fredagen bjöd trafikanterna på soligt och klart körväder på många håll, kommer det att bli mer oroligt under lördagen. På fredagen närmade sig ett nederbördsområde västerifrån.

Det kom in regn vid västkusten under fredagskvällen som sedan spred sig öster- och norrut under natten. Eftersom vägarna hinner bli kalla innan regnet kommer, så finns risk för ishalka och mycket halt väglag.

Regnet fortsatte sedan under natten mot Svealand och södra Norrland, där det då blev risk för halka under natten och tidiga lördag morgon.

– Dessutom blir det väldigt blåsigt i Norrland – på gränsen till stormbyar i till exempel Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Det varnas även för hårda vindbyar i Västerbottens inland. Då får man hålla extra hårt i ratten, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Varnar för ishalka

I fjälltrakterna varnar SMHI för mycket hårda vindar, uppemot 24 meter per sekund, plus snöfall. Framåt kvällen väntas nära på lika kraftiga vindar i Skåne, Blekinge och delar av Småland. Och ute till havs – och på Vänern – blåser kulingvindar.

SMHI klass 1-varnar även för ishalka i ett brett bälte, från Östergötland, Närke och Värmland i syd och ända upp till Jämtland och Ångermanland i norr. i de fyra nordligaste länen blir det rejält blåsigt och/eller snöigt.

Fara om du stressar i trafiken

Ska du köra mycket i jul kan du alltid titta på Trafikverkets hemsida för den senaste trafikinformationen innan du ger sig iväg.

– Framför allt ska man ta god tid på sig och vara ute i god tid. Stressa inte i trafiken. Många olyckor sker vid omkörningar. Ta pauser i körningen, särskilt om du ska köra långt. Ha även något att äta och dricka i bilen, samt värmande kläder och en filt kanske, om bilen skulle strula och du sitter fast i trafiken, säger Brita Lundkvist, presskommunikatör på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer