Salwan Momika har genomfört en rad uppmärksammade koranbränningar. Foto: Johan Nilsson/TT

Koranbrännaren Salwan Momikas utvisning fastslås

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsdomstolen slår fast att koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas. Men samtidigt noteras att utvisningen i nuläget inte går att verkställa.

Det var i oktober 2023 som Migrationsverket valde att inte förlänga Momikas uppehållstillstånd med hänvisning till att han lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan.

Samtidigt konstaterades att det fanns så kallat verkställighetshinder mot att genomföra en utvisning och han fick ändå stanna i Sverige med hänsyn till tortyrkonventionen.

Salwan Momika överklagade därefter Migrationsverkets beslut om utvisning och det är denna överklagan som nu avslås. Domstolen menar också att uppehållstillståndet beviljats på oriktiga grunder och slår fast att han ska utvisas.

Utvisas, men får vara kvar

Samtidigt drar även domstolen slutsatsen att Momikas utvisning inte kan verkställas då han riskerar att utsättas för förföljelse i sitt hemland.

– Utvisningsbeslutet kan inte verkställas till Irak så länge han där riskerar förföljelse eller annan skyddsgrundande behandling, skriver chefsrådman Karin Dahlin i ett pressmeddelande.

Salwan Momika får därmed ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, men undantas från internationellt skydd då det anses visat att han medverkat till allvarlig brottslighet.

Kommer överklaga domen

Det nuvarande uppehållstillståndet gäller fram till den 16 april 2024, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth till SVT.

– Sedan måste man ompröva och titta på om det då finns möjlighet att verkställa. Det går inte att säga någonting om det nu.

Enligt Salwan Momikas advokat Alice Cullberg, som precis har läst domen, kommer de att överklaga.

– Vi kommer absolut att överklaga då vi anser att domen är felaktig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.