Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salwan Momika under en koranbränning i Stockholm den 21 oktober. Foto: Fredrik Persson/TT

Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas – ”Jag lämnar inte”

Uppdaterad
Publicerad

Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas från Sverige, då han inte får förlängt uppehållstillstånd, meddelar Migrationsverket. Detta med hänvisning till att Momika ska ha lämnat oriktiga uppgifter till myndigheten vid tillfället för uppehållstillståndsansökan.

Enligt beslutet, som SVT tagit del av, framgår det bland annat att Migrationsverket återkallar Salwan Momikas uppehålls- och arbetstillstånd, hans flyktingstatusförklaring samt då utvisar honom och ”fördbjuder honom att återvända under fem år”.

Salwan Momika registrerades som invandrad till Sverige i april 2021 och fick då ett treårigt uppehållstillstånd.

Enligt Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket, omfattas ärendet av sekretess.

– Grunderna är att man har ansett att han lämnat oriktiga uppgifter om sina skyddsbehov när han ansökt om uppehållstillstånd i Sverige. Jag kan inte gå in i detalj, säger han.

Tidsbegränsat tillstånd

Migrationsverket uppger även att Momika beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för perioden 25 oktober 2023 och 16 april 2024 på grund av verkställighetshinder, vilket TV4 Nyheterna var först med att berätta om. Grunden till hindret är enligt verket att Momika bland annat ”riskerar tortyr” i Irak.

Salwan Momika säger till SVT Nyheter att han inte kommer följa beslutet.

– Jag lämnar inte Sverige. Jag kommer att leva och dö i Sverige. Migrationsverket har begått ett grovt misstag. Jag misstänker att det finns dolda politiska motiv bakom detta beslut. Jag kommer att överklaga, säger Momika till SVT.

Salwan Momikas advokat Alice Cullberg säger till SVT att man kommer att överklaga:

– Vi anser att Migrationsverkets beslut är felaktigt. Bevisningen är inte tillräckligt robust anser vi.

Kan du ta några exempel?

– Det kommer utvecklas i samband med överklagan.

Momika tidigare i långt möte med Migrationsverket

SVT Nyheter har tidigare berättat att Momika kallats till ett möte med Migrationsverket. Mötet skedde i augusti och var starten på en utredning kring Momikas uppehållstillstånd. Enligt SVT:s uppgifter frågades då Momika ut om flera bilder från Irak, där han bland annat ska ha setts med vapen i militära miljöer. Något som, i motsats till vad han själv hävdat, skulle bevisa att han inte bara var politiker utan även varit aktiv i en milisgrupp.

SVT: Vad händer om han vägrar följa beslutet?

– Det står honom fritt att överklaga, säger Jesper Tengroth till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Twitter/TT/Oscar Olsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.