I juni fanns tusentals lediga jobb att söka hos Arbetsförmedlingen – och de antingen kräver eller underlättas av körkort. Foto: Adam Ihse/TT

Körkort: En väg till jobb – trots krisen

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronakrisen finns det tusentals jobb att få för den som har körkort.
Samtidigt rasar antalet körelever på många trafikskolor och allt färre arbetslösa tar studielån för att ta körkort visar nya siffror.

Arbetslösheten i Sverige börjar närma sig en halv miljon människor. Samtidigt finns det jobb som är lediga – lediga för den som har körkort.
I juni fanns det nästan 8000 lediga jobb att söka bland de 20-i-topp mest efterfrågade yrkena på platsbanken. Arbeten som kräver eller underlättas av körkort, enligt Arbetsförmedlingen.

Färre körkortslån

– Det handlar om jobb exempelvis inom hemtjänsten, personliga assistenter, företagssäljare och olika typer av chaufförer. Så det kan vara ett bra tillfälle att passa på att ta körkort om man inte har det, menar Annika Sundén som är analyschef på Arbetsförmedlingen

Men samtidigt har antalet godkända ansökningar för körkortslån för arbetslösa hos Centrala studiestödsnämnden, CSN, sjunkit under coronavåren, månaderna mars till och med juni, med över 30 procent jämfört med förra året. 
CSN har inte gjort någon analys av varför intresset fallit för lånet.

Längre provköer

Och antalet nya elever på landets trafikskolor rasade på en majoritet av Trafikskolorna i maj i år, enligt en enkät bland medlemmarna i Sveriges Trafikutbildares Riksförbund. Närmare 60 procent av trafikskolorna hade tappat 20 procent eller mer av nya elever.
Utöver vad corona gjort med hälsa och privatekonomi tillkommer att köerna för att få göra teoriprovet vuxit. Även det på grund av corona då färre personer släpps in i skrivsalarna av säkerhetsskäl.

– Det har blivit en ”kaka på kaka-effekt” eftersom reglerna ändrades första mars vilket innebär att man måste ha ett godkänt teoriprov innan man gör körprov, säger trafikläraren Jonas Perland, på Jarla Trafikskola.
I genomsnitt är väntetiden för körkortsprov nu under coronapandemin två månader längre än normalt i landet, enligt Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.