Kostrådsexperternas bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Försöker du går ner i vikt och vill få i dig något snabbt, men utan tillsatser och socker? Här är experternas tips på vad du kan äta.

Drömmen om den snabba viktnedgången får många att prova olika dieter. För en del har kostråden blivit religion. Experter som SVT har talat med varnar nu för att den som äter måltidsersättningar riskerar att bli både hungrig och tjock. Några av produkterna innehåller nämligen höga andelar socker.

Men vem ska man då tro på? Vi har frågat tre experter med olika bakgrund. En dietist och två läkare, som förespråkar LCHF-diet respektive stenålderskost.

Dietistens råd

Michaela Sundqvist, legitimerad dietist som jobbar vid Karolinska universitetssjukhuset, tycker att företagen som tillverkar måltidsersättningarna går omvägar.

-Många av måltidsersättnings-barerna innehåller mycket tillsatser för att GI-värdet ska hållas ner, säger hon.

Istället förespråkar Michaela riktiga råvaror. Här är hennes bästa tips när man vill äta något som går snabbt och som samtidigt är nyttigt:

•Äpple och nötter. De har lågt GI och ger bra mättnad.

•Naturell filmjölk med bär.

•En fullkornssmörgås med mager ost, skinka och grönsaker.

Enligt LCHF-dieten

Andreas Eenfeldt är läkare på en vårdcentral i Karlstad och driver den välbesökta hälsobloggen Kostdoktorn, där han förespråkar LCHF-dieten. Han tycker att måltidsersättningar med mycket socker i är ”bantning för masochister”.

-Man kan lika gärna ta ett glas Oboy och ta en vitamintablett till, säger han.

Istället tycker Andreas Eenfeldt att man ska satsa på riktig mat av hög kvalité och undvika allt som innehåller socker och stärkelse.

-Mat som ger riktig mättnad gör det lättare att gå ner i vikt, utan hunger. Det är mer långsiktigt.

Här är Andreas bästa alternativ till måltidsersättningar:

•Vill man göra det enkelt för sig kan man äta makrill i tomatsås och ett par kokta ägg.

•En avokado med majonnäs eller en bit ost.

Enligt stenålderskosten

En av Sveriges främsta förespråkare för stenålderskost är Staffan Lindeberg, som är docent i allmänmedicin vid Lunds universitet. Han driver linjen att vi människor är byggda för att äta magert kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt, rotfrukter och nötter.

Vad tycker du om den typen av måltidsersättningar som förekommer i reportaget?

-Jag är tveksam, men de kanske kan vara bra för vissa personer som känner att de vill komma igång.

Här är Staffans bästa alternativ till måltidsersättningar:

•Ett kycklinglår tillsammans med frukt, vilken frukt som helst.

•Ett kokt ägg tillsammans med en avokado.

Karin Moberger

karin.moberger@svt.se

Fakta LCHF

Low Carb High Fat-dieten går ut på att göra som det låter – minska intaget av kolhydrater, för att istället öka intaget av fett. Syftet med metoden är att hålla kroppens blodsockervärden på en låg och jämn nivå. När blodsockret stiger påverkar det nämligen hormonet insulin, som utsöndras i högre utsträckning och gör att fettförbränningen stannar upp.

Enligt LCHF-metoden ska man välja fisk, kött, skaldjur och ägg, och äta de fetaste varianterna av fil, mjölk och smör. Alla produkter med socker ska undvikas.

Den vanligaste kritiken mot LCHF gäller rekommendationen att ersätta kolhydrater med fett, i första hand animaliskt fett. Kritiken bygger på den allmänna uppfattningen att fett ökar kolesterolet i blodet och att ökat kolesterol ger ökad risk för hjärtinfarkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.