Belgisk blå, eller korsningar mellan Belgisk blå och andra raser, står för majoriteten av köttproduktionen i Irland, det land som Sverige importerar mest nötkött från. Men även i Sverige finns mellan 80 och 100 bönder i Sverige som föder upp Belgisk blå.
Förnyar bojkotten
Nu ska köttbranschen försöka återinföra den bojkott man startade 1996, då det avslöjades första gången att kött från den hårt avlade rasen såldes i Sverige.
Under 90-talet debatterades rasen flitigt, och den kallades då ofta för ”monsterrasen” eller ”monstertjurar”.
-1996 enades vi om att vi inte vill ha den här rasen i Sverige. Den har nackdelar i djurskyddsynpunkt som vi inte accepterar här, säger Åke Rutegård, som representerade köttbranschen på en hearing om Belgisk blå i riksdagen i dag.
Köttbrasnschen vill nu skriva nya avtal mellan uppfödare och slakterier och mellan slakterier och handeln för att undvika att kött från Belgisk blå hamnar i svenska mataffärer.
-Vi tittar på alla möjligheter med de begränsningar som kan finnas juridiskt med avtal och överenskommelser och i vilken mån det går att kontrollera det hela. Svårigheten är att se de här djuren, speciellt korsningsdjuren när de kommer in till slakt, säger Åke Rutegård.
Rasen är hårt avlad för köttproduktion. Kalvarna är därför mycket stora, vilket får väldigt svåra förlossningar till följd.
”Hälsobesvären överdrivna”
Enligt Guy Allan Svensson, ordförande i svenska Belgisk blå föreningen, är djurens hälsobesvär överdrivna. Han ser inga nackdelar med rasen.
-I Sverige har vi avlat på dem djuren som inte har svåra kalvningar, så vi har inga problem här, säger han.
De lantbrukare som i dag föder upp Belgisk blå i Sverige blir orättfärdigt bojkottade menar han. Nyligen anmälde han köttbranschen till konkurrensverket.
-Två domar från EG-domstolen slår fast att man inte får stoppa en ras som är tillåten i andra EU-länder.
Love Benigh, Aktuellt
Louise Josborg, Rapport.se