Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte bara organiserade stölder utan vanliga familjer som drygar ut sin kassa”, säger Ica-handlaren Gustav Johansson. Foto: LM Otero/Fredrik Persson/TT

Köttstöldvåg sveper över Sverige: ”Har hela ryggsäcken full med kött”

Uppdaterad
Publicerad

Ryggbiff, entrecôte –  och stora mängder smör. Flera handlare larmar nu om en stöldvåg av bland annat kött som sveper över Sverige, något som kopplas till det kärva ekonomiska läget.

Nyligen varnade polisens presstalesperson Jonas Eronen för att köttstölderna riskerar att öka när priserna går upp.

– Stölderna har verkligen eskalerat senaste året. Småstölder har vi nästan på daglig basis. Och de större stölderna är någon gång i månaden, säger Andreas Selsborg, butikschef på Willys i Uppsala, till UNT.

”Hade tagit över hundra paket med smör”

Gustav Johansson, Ica-handlare i Bromma utanför Stockholm, känner igen sig.

– Absolut, en sak vi har märkt av under senhösten är att det har skett en förflyttning. Folk stjäl inte kapitalvaror som exempelvis rakapparater längre utan de stjäl kött, säger han och fortsätter:

– Och det är inte bara dyrt kött utan allt kött. Det rör sig också om andra varor. Vi stoppade en tjuv för en vecka sedan som hade tagit tre lådor med vanligt smör, vilket är över hundra paket med smör. Det har ju också blivit dyrt.

”Vanliga familjer drygar ut kassan”

Gustav Johansson säger att de som stjäl kommer från många olika samhällsskikt.

– Vi ser vanliga familjer som stjäl för att dryga ut sin hushållskassan men också mer organiserad brottslighet.

Det ekonomiska läget med lågkonjunktur och hög inflation är en tydlig koppling till stöldvågen, anser Gustav Johansson.

För att få bukt på problemet har hans butik bland annat börjat larma kött, och det dyraste köttet finns inte längre ute i butik utan i delikatessdisken.

”Ryggsäcken full med kött”

Det finns både civila och uniformerade vakter i butiken, och dessutom krävs ett kvitto eller hjälp från personalen för att få lämna butiken.

– Det stoppar ganska många tjuvar som har hela ryggsäcken full med kött. Vi har gjort en stor investering för att få behålla varorna.

Det är inte bara Gustav Johansson som låser in sitt kött.

Även på andra håll i landet låses kött in. Tranås tidning rapporterar exempelvis att Lidl i Tranås har valt att plocka bort dyrt kött från kyldiskarna efter åtskilliga stölder under hösten. Även Örebro har drabbats av stora köttstölder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.