Foto: TT/SVT

Kraftig blåst på flera håll i Sverige

Publicerad

Det blåser just nu kraftigt på flera håll i Sverige. Detta beror på att temperaturkontrasterna mellan den varma luften söder om Skandinavien och den kalla luften från polarområdet blir större. Något som är fullt normalt för årstiden, meddelar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Under onsdagen kan flera ställen i Sverige räkna med kraftig blåst. Framförallt kraftiga är och kommer vindarna att vara vid Västkusten, öppna platser kring Vänern, Jämtlandsfjällen samt Lapplandsfjällen. 

– Det kommer förmodligen i den högre terrängen, då pratar vi om kalfjäll, kunna röra sig om orkanbyar och på vissa högt belägna platser även orkan i medelvind. I övrigt är det främst stormbyar, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Temperaturkontraster skapar energi

Den kraftiga blåsten, menar Nitzan Cohen, beror i grunden på att temperaturkontrasterna mellan olika luftmassor blir allt större under hösten.

– Temperaturskillnaden mellan den varma luften i söder och den kallare luften i norr skapar starkare jetströmmar eftersom energin som uppstår när varmt och kallt möts måste ta vägen någonstans, säger Nitzan Cohen. 

Han fortsätter:

– Jetströmmarna driver i sin tur lågtryck som också blir kraftigare och mycket mer luft pressas in och passerar, i det här fallet, över Sverige. Det är detta vi upplever som vind.

Lugnar ner sig under torsdagen

Vid Västkusten kan man räkna med kraftig blåst även under torsdagen, i norr lugnar det dock ner sig.

– I morgon kväll kan det bli blåsigt på flera håll i Götaland och på Östersjön under natten till fredag. Så det är lite smågrejer som händer hela tiden, men det är fullt normalt för årstiden, säger Nitzan Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer