Kraftig ökning av antalet inbrott på byggarbetsplatser

Publicerad

I genomsnitt sker 15 inbrottsstölder på byggarbetsplatser per dygn i Sverige – en fortsatt stadig ökning alltsedan 2013. På Sveriges Byggindustrier pekar man på behovet av större polisiärt samarbete över landets gränser, eftersom mycket av det som stjäls förs ut ur landet.

Antalet inbrottsstölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procent sedan 2013, och värden på omkring två miljarder går förlorade varje år. På Sveriges Byggindustrier efterlyser man nu åtgärder för att vända utvecklingen. 

– Det här ställer till det för många företag som går miste om stora värden, men vi kan också konstatera att det blir förseningar ute på många byggen, och i slutändan kanske detta drabbar den som väntar och ska flytta in i en ny lägenhet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, som är ordförande för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

”Tömde fyra containrar”

I utkanten av Stockholm hittar vi en byggarbetsplats som blivit drabbad av den här stöldvågen. Daniel Sjölund som är platschef hos byggföretaget JSB berättar:

– Vi hade en påhälsning där de i princip tömde fyra containrar på olika typer av handverktyg, och alla typer av verktyg som vi använder i produktionen, säger Daniel Sjölund.

Daniel Sjölund berättar att det är svårt att skydda sig mot den här typen av inbrott som ofta sker organiserat med flera personer inblandade. Det är ett tufft jobb, och kräver både kraftfulla verktyg och en hel del tid.

”Polisen bör få mer resurser”

I genomsnitt sker nu 15 inbrottsstölder per dygn i Sverige. Förra året anmäldes 5.584 stölder, vilket var en fortsatt stadig ökning alltsedan 2013. På Sveriges Byggindustrier pekar man på behovet av större polisiärt samarbete över landets gränser, eftersom mycket av det som stjäls förs ut ur landet.

– Jag tycker att det är viktigt att inte minst tullen får möjlighet att kontrollera och stoppa varor vid gränsen. Det är inte möjligt idag. Dessutom bör polisen få mer resurser att arbeta med den här typen av brottslighet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Det som skedde på Daniel Sjölunds arbetsplats visade sig till sist bli en ovanlig händelse i det här sammanhanget. Inbrottstjuvarna stötte på problem.

– Det var boende i området som larmade, så polisen grep dem på plats. Det var ju lyckat den gången, får man säga. Jag tror det är första gången det har hänt under de tjugo år som jag har varit med i den här branschen, säger Daniel Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.