Foto: Scanpix

Kraftig ökning av antalet asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer fler asylsökande till Sverige än på 20 år. Migrationsverket kommer enligt vad SVT erfar att skriva upp sin prognos för i år rejält.

Det kommer fler asylsökande till Sverige än på 20 år. Migrationsverket kommer enligt vad SVT erfar att skriva upp sin prognos för i år rejält.

Flertalet asylsökande får dessutom uppehållstillstånd och det gör att Migrationsverket inte kommer att kunna hantera situationen – om det inte skjuts till mer pengar.

Framför allt är det situationen i Syrien som gör att allt fler asylsökande kommer till Sverige. Mellan 1.500 och 2.000 personer ansöker om asyl varje vecka.

Det här gör att Migrationsverket enligt vad SVT erfar bedömer att betydligt fler flyktingar kommer till Sverige i år jämfört med vad man tidigare trott. Omkring 55.000 personer handlar det om. Det är det högsta antalet sedan Balkankriget i början av 90–talet.

Svårt ordna bostäder

Redan nu har Migrationsverket svårt att ordna bra bostäder till nyanlända flyktingar och problemen fortsätter.

I dag har verket 25.000 platser för asylsökande. Men hela 8.000 av dem används för personer som redan fått uppehållstillstånd i Sverige och som egentligen borde bo i vanliga bostäder i kommunerna.

Den situationen kommer att bli än värre enligt Migrationsverket, eftersom 60 procent av de asylsökande i dag får uppehållstillstånd i Sverige. Tidigare vad det bara 30 procent som fick stanna.

Nästa år kommer det enligt Migrationsverkets bedömning att komma minst lika många asylsökande till Sverige. Migrationsverket kommer därför att kräva mer pengar av regeringen för att kunna skaffa fler boenden åt personer som ansökt om asyl. Men enligt den budgetproposition som regeringen lagt fram för nästa år så skärs i stället de anslagen ner.

Kommunerna är rankade efter där ökningen mellan 2011- aug 2013 varit som störst.

De kommuner som tagit emot flyktingar utan avtal eller ersättning finns inte med i sifforna. Inte heller flyktingar som sökt men ännu inte fått uppehållstillstånd.

 1. Göteborg (912 fler)
 2. Norrköping (480 fler)
 3. Stockholm (324 fler)
 4. Gävle (319 fler)
 5. Trollhättan (264 fler)
 6. Västerås (253 fler)
 7. Borlänge (234 fler)
 8. Borås (225 fler)
 9. Malmö (218 fler)
 10. Falköping (211 fler)
   

Se hela listan i det relaterade materialet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer