Foto: TT

Kraftig ökning av extremväder

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2007 och 2016 inträffade det i snitt 306 väderrelaterade katastrofer per år, vilket är en ökning med 46 procent jämfört med perioden mellan 1990 och 1999. Detta enligt en ny rapport från ett internationellt forskningssamarbete som publiceras i tidskriften The Lancet.

Extremväder leder till stora kostnader, närmare 129 miljarder amerikanska dollar förra året, enligt rapporten.

Kostnaderna som tas upp i rapporten inkluderar bara materiella skador och inte kostnaderna för döda, skadade och för sjukdomar som sprider sig i samband med de extrema händelserna.

Forskarna varnar för att kostnaderna kommer att fortsätta att stiga då klimatförändringen leder till ökad torka, stormar och översvämningar.

Rättelse

I en tidigare version av artikeln uppgavs att ökningen på 46 procent skulle inträffat mellan åren 2010 och 2016. Nyhetsbyrån TT har rättat uppgifterna i en senare version av texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.