Harvey och Irma är exempel på väderfenomen som följer FN:s framtidsscenario på konsekvenserna av stigande temperatur, menar SVT:s meteorolog Pererik Åberg. Foto: TT

SVT:s meteorolog: Räkna med fler orkaner som Irma

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga väderfenomenen Harvey och Irma som har slagit till mot delar av Central- och Nordamerika de senaste veckorna följer det framtidsscenario som FN:s klimatpanel har beskrivit tidigare som en följd av stigande temperaturer. Det säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Orkanen Irma är bland de kraftigaste orkanerna som dragit över Atlanten. Pererik Åberg slår fast att det är svårt att koppla enskilda väderfenomen till klimatförändringar, eftersom den naturliga variationen i väderförhållanden är stor, men han säger också att det som sker i Nordamerika nu stämmer väl överens med det som forskare har sett.

TV: Så här rör sig Irma timme för timme

– Vi får räkna med fler orkaner som Irma. Forskningsresultatet säger att vi kanske inte får fler i framtiden men att de vi får är kraftigare än tidigare. Alltså att de är högre upp i skalan, mellan 3-5, i stället för 1-2. Och då gör de mycket mer skada, säger Pererik Åberg.

”Tydliga tecken på att något håller på att hända”

Den mänskliga påverkan på miljön och hur vi behandlar naturen driver på utvecklingen, eftersom en allt varmare planet ger energi till orkaner.

– Med utsläpp förstör vi marken. Vi hugger ner skog. Vi fiskar ut vattnen. Det här påverkar jordens motståndskraft. Samtidigt blir sommarisen vid Arktis mindre och shelfisen i Antarktis börjar bryta sig loss. Allt det här är tydliga tecken på att något håller på att hända, säger Pererik Åberg.

Skillnad märks redan i Sverige

När klimatförändringar når en viss punkt blir det kedjereaktioner, som i sin tur accelererar den negativa utvecklingen. Hela världen kommer att behöva vänja sig vid allt extremare väderförhållanden i framtiden, säger Pererik Åberg.

LÄS MER: Trumps vädjan: ”Sätt er i säkerhet”

– Det har redan börjat, även i Sverige, medeltemperaturen har ökat, speciellt på vintrarna är det mindre snö, nederbördsmängden har ökat, höstarna blir blötare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.