En kvinna rensar upp i Kubas huvudstad Havanna efter Irma, en av de mäktigaste orkanerna i mannaminne i området. Arkivbild. Foto: TT

Nya orkanen Maria hotar Irma-härjade öar

Uppdaterad
Publicerad

Många karibiska länder och områden försöker återhämta sig från förödelsen efter orkanen Irma – men det nya ovädret Maria hotar och orkanvarning har utfärdats på flera håll.

Och nu har Maria uppgraderats till orkan, och växer fortfarande i styrka.

Maria uppgraderades till orkan sent på söndagskvällen svensk tid. Den har vindar på maximalt drygt 33 meter per sekund, är just nu en orkan av kategori 1 men väntas tillta i styrka, enligt orkancentret NHC.

Maria är nu omkring 44 mil nordost om Barbados.

Stormen Irma

Orkanförhållanden är möjliga på måndag kväll och tisdag i Antigua, Barbuda, Barbados, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Guadeloupe, Dominica, Saba, St. Eustatius, Sint Maarten, St. Martin, St. Barthelemy och Anguilla, enligt NHC. Många av dessa områden drabbades hårt av Irma tidigare i september.

FN hjälper Kuba med mat

I Kuba är nära 700.000 personer i behov av mathjälp efter Irmas framfart, och nu inleder FN:s livsmedelsprogram WFP en insats.

– Orkanen svepte längs med hela kusten så storleken på insatsen är ovanlig, säger WFP-chefen David Beasley i Havanna, efter ett möte med vicepresident Miguel Diaz-Canel.

Gratisportioner av ris och bönor ska inledningsvis delas ut i de värst drabbade områdena. En stor del av landets skörd har förstörts.

LÄS MER: Så drog Irmas förödelse fram över Karibien

LÄS MER: Orkanen Irma utplånade hel civilisation – ön Barbuda obebodd för första gången på 300 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet