En familj i Houston undersöker sitt översvämmade hem, sedan ovädret rört sig vidare. Foto: TT

Tiotusentals flyr Texas efter Harveys framfart

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals Texasbor evakuerades under torsdagen med hjälp av helikoptrar och andra specialfordon efter att ha strandsats till följd av de enorma vattenmassor som följt stormen Harveys framfart. I staden Beaumont fick läkare och sjuksköterskor under dagen evakuera omkring 190 patienter efter att hela stadens vattensystem slagits ut av ovädret. Nu rustar sjukhusen i metropolen Houston för stora tillströmningar.

Minst 37 personer har hittills mist livet till följd av stormen Harvey. I Beaumont, en stad på omkring 120.000 invånare, belägen cirka 125 kilometer öster om Houston, slogs hela vattenförsörjningssystemet ut under dagen till följd av ovädret.

– Vi har inget vatten. Vi kan inte genomföra njurdialys och andra behandlingar, sa säkerhetsvakten Devan Campbell till nyhetsbyrån Reuters, samtidigt som sjukhuset han arbetar på tömdes på patienter.

Stormen Harvey

Mer än en och en halv miljon har lämnat sina hem

Hittills har cirka 779.000 Texasbor beordrats att lämna sina hem. Ytterligare 980.000 har lämnat på eget initiativ samtidigt som överfyllda dammar och vattenreservoarer riskerar att leda till nya översvämningar, skriver Reuters.

LÄS MER: Explosioner vid kemisk fabrik i Houston

I Houston, USA:s fjärde största stad, som drabbats hårt av skyfallen förra helgen och i början av denna vecka, har regnet nu avtagit och vattenmassorna sakta börjat rinna undan.

Under torsdagen har flera butiker och andra företag åter öppnat upp i stadens centrala delar, och vägar åter öppnats för pendeltrafiken.

LÄS MER: Bilen sveptes undan i helgen – nu har familjen hittats död

Samtidigt har många som tagit sin tillflykt till olika härbärgen tagit sig ut för att undersöka sina översvämmade hem – som i många fall knappt finns kvar.

52-åriga Anita Williams berättar för Reuters hur hon i onsdags återvände till sitt vattenskadade envåningshus.

– Det är inte mitt hus längre. Min frysbox ligger nu i vardagsrummet, förklarar hon med gråten i halsen.

LÄS MER: Krönika: Vad skulle du göra om ditt hem fylldes av vatten?

Sjukhus tror på rusning

Sjukhus i Houstonområdet laddar nu också för en stor tillströmning av patienter, sedan stormen, som sakta nedgraderats och nu klassas om ett tropiskt lågtryck, dragit vidare.

– När människor som kanske inte har haft möjlighet att ta sig till sjukvården tidigare nu kan ta sig ut, då kommer det att bli mycket att göra, säger Gay Nord, chef vid ett lokalt sjukhus.

LÄS MER: Broar och vägar kollapsar efter översvämningarna

Mångmiljonstaden Houston har välkänt bra och välutrustade sjukhus och kommer att kunna hantera situationen, bedömer myndigheterna. Många människor reser långväga ifrån för att få vård i Houston i vanliga fall.

– Vi måste ta reda på hur vi ser till att människor tar sig till rätt enheter. Vi vill inte att akutmottagningarna ska bli överfulla, säger Sarah Maytum, chef vid ett barnsjukhus.

Operationer stoppade

Ett problem för sjukhusen är att den egna personalen har haft svårt att ta sig till arbetet, och många har evakuerats från sina hem.

Flera sjukhus tvingades stänga när regnet vräkte ned över den amerikanska delstaten Texas under stormen. Omkring 1.500 patienter från 20 enheter, allt ifrån sjukhus till omsorgsboenden, har fått evakueras.

TV: Översvämningarna lockar alligatorer, ormar och myror till trädgårdarna

Senast på torsdagen stoppades operationer och 190 patienter fick evakueras i Beaumont, 12 mil öster om Houston, efter att en försvagad Harvey slagit ut vattenförsörjningen för stadens 120 000 invånare.

Till kongressen

Uppgifterna om hur mycket förstörelsen efter stormen kommer att kosta varierar. Men det är troligt att notan för USA:s skattebetalare kommer att hamna på liknande nivåer som de 110 miljarder dollar, motsvarande över 900 miljarder kronor, som orkanen Katrina kostade. Katrina drabbade delstaten Louisiana 2005.

Texas guvernör Greg Abbott har sagt att delstaten kan komma att behöva över 125 miljarder kronor.

LÄS MER: Harvey – detta har hänt

USA:s president Donald Trump har förberett en begäran till kongressen för sex miljarder dollar, som ett första hjälppaket.

Trump har också lovat att skänka en miljon dollar ur sin privata förmögenhet för att bistå katastrofens offer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Harvey

Mer i ämnet