En polis lägger ner säkerhetsbloss för att blockera vägen till Arkemas kemikalieanläggning utanför Houston Foto: TT

Explosioner vid kemisk fabrik i Houston

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner har inträffat på kemikalieföretaget Arkemas fabrik i Crosby i Texas, enligt företaget. Svart rök ska stiga mot himlen. Boende har tidigare evakuerats på grund av explosionsrisken.

En vice polischef har förts till sjukhus efter att ha andats in ångor från explosionen. Ytterligare nio personer har uppsökt sjukhus av säkerhetsskäl, enligt Texaspolisen.

Enligt företaget finns det risk för ytterligare explosioner.

Stormen Harvey

Risk för fler explosioner

”Vi vill att lokalbefolkningen ska känna till att kemikalierna lagras på flera platser i området och att hot om ytterligare explosion kvarstår”, uppger Arkema i ett uttalande, enligt Reuters.

Arkema har tidigare varslat om att det troligen skulle börja brinna explosionsartat på anläggningen inom några dagar.

Detta sedan fabriken blivit strömlös som en konsekvens av översvämningarna i delstaten, något som lett till att nedkylningssystemet inte fungerar, vilket i sin tur fått till följd att kemikalierna i fabriken riskerar att explodera.

LÄS MER: Upp till 40.000 hem förstörda i Harveys spår

Kemikalieföretaget ligger nära den översvämmade stadskärnan i Houston.

Fabriken jobbar med framställning av olika typer av kemiska medel, bland annat så kallad organiska peroxider,  en familj av föreningar som används för att göra en mängd olika produkter, inklusive läkemedel och byggmaterial.

TV: Översvämningarna lockar alligatorer, ormar och myror till trädgårdarna

Boende evakuerade

Det råder flygförbud över fabriken sedan explosionsrisken uppdagades.

Människor som bor i närheten av fabriken, som ligger fyra mil nordöst om Houston, har tidigare evakuerats.

Manuel Cruz, 50 år, är en av dem som lämnat sitt hem. Han säger att han är förvånad över att det finns kemikalier som kan orsaka en explosion inne i fabriken, då företaget ska ha mejlat ut boende nyligen och sagt att de inte har något som kan explodera.

LÄS MER: Broar och vägar kollapsar efter översvämningarna

Kemikalieanläggningen utanför Houston är en av de största i USA. Eftersom man hanterar en rad giftiga ämnen, bland annat svaveldioxid, finns det en riskhanteringsplan.

Över en miljon invånare kan påverkas

I den senaste, inlämnad till myndigheter 2014, uppgav företaget att potentiellt 1,1 miljoner invånare inom en radie av 37 kilometer skulle kunna påverkas vid en explosion – i ett värsta scenario.

Detta enligt information som sammanställts av en ideell grupp och som publicerats på en webbplats som Houston Chronicle står bakom.

I ett tillägg uppger dock Arkema att man ”vidtagit flera förebyggande åtgärder” vid anläggningen för att minska frigjorda ämnen vid en explosion och att det gör ett värsta scenario ”mycket osannolikt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Harvey

Mer i ämnet