Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Orkanen Irmas öga har nått södra Florida

Uppdaterad
Publicerad

Monsterorkanen Irma har tappat en aning av sin kraft på sin bana över sydligaste Florida. Delar av Miami står under vatten och omkring två miljoner hushåll och företag är utan ström.
Den har nedgraderats till kategori 2, men är fortfarande farlig, meddelar det amerikanska orkancentret. Också José har försvagats på sin väg mot nordväst, och är nu en 3:a på orkanskalan.

Orkanen slår nu hårt mot staden Naples och Marco Island med medelvindar på drygt 50 meter i sekunden, rapporterar CNN.

Orkancentret NHC varnar för 4,5 meter höga vågor längs västkusten där städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa ligger längs Irmas beräknade väg.

– Det är en överhängande fara för livshotande översvämningar längs med stora delar av västkusten, inklusive Key-öarna, säger en talesperson för NHC.

Tampas borgmästare har utlyst utegångsförbud i staden, med start klockan 18 lokal tid (midnatt svensk tid). Tidigare utfärdade borgmästaren i Miami-Dade county, där storstaden Miami ingår, utegångsförbud mellan klockan 19 och 07 lokal tid (01-13 svensk tid), rapporterar Miami Herald.

Dödssiffran stiger

Samtidigt stiger dödssiffran. I USA har tre människor dött i trafikolyckor kopplade till Irma. Orkanen lämnade efter sig 25 dödsoffer i Karibien.

Orkanen Irmas öga närmar sig nu Naples i södra Florida, enligt vädertjänsten National Weather Service.

National Hurricane Center går ut med en kraftfull varning:

”Irma förväntas föra med sig en livshotade stormflod”, skriver de.

Myndigheten varnar för att det kan leda till att vattennivåerna kan komma att stiga med runt fyra meter.

”Vidta genast åtgärder för att rädda ditt liv” skriver National Hurricane Center.

Sedan tidigare har vindbyar med orkanstyrka uppmätts i Florida Keys. Guvernören i Florida, Rick Scott, uppdaterar allmänheten via sitt Twitterkonto om det som sker i staten.

”Håll koll på tornadovarningar i ditt område. Stanna inomhus och flytta inåt till rum utan fönster”, skriver han.

Reportrar på plats i Miami publicerar bilder på översvämningar nära Miami Beach. För somliga känns stämningen kritisk.

– Det är lite som Titanic just nu. Men jag har en känsla av att allt kommer att bli okej, säger läraren Kim Sylar till tidningen Miami Herald.

Hon bor just nu på Key West hotel för första gången i sitt liv. Hotellbaren håller öppet för sina gäster men längs den kända gågatan Duval är barerna stängda.

TV: Stor förödelse på Kuba efter Irmas framfart

Vittne: ”Det här är vansinnigt”

Runt två miljoner hushåll och företag har redan drabbats av strömavbrott. I Key Largo och södra Miami har kraftiga vindar dragit in. Flera videofilmer som har lagts ut på sociala medier visar kraftiga vågor, palmträd som viker sig i vinden och skyfall.

– Det här är vansinnigt, säger Ian Wilson, som är en av dem som har filmat ovädret.

Samtidigt är inte alla oroliga. Svenske Peter Fredriksson, som bor i Sarasota i Florida, säger att han är redo för Irma.

– Jag är inte alls orolig för min hälsa eller mitt liv på något sätt, men det kommer att vara mycket skador på sakerna omkring oss. Jag är just nu i ett hus som är gjort i betong, med förspikade fönsterrutor, här kommer vi klara oss jättebra, säger han.

LÄS MER: Svenskarna stannar i Florida: ”Vi har fyllt dunkar med vatten”

Irma har nedgraderats

Drygt 6 miljoner människor har uppmanats att fly och gatorna är tomma på bilar och människor.

– Det här är er sista chans att fatta ett bra beslut, sa guvernör Rick Scott sent på lördagskvällen.

Irma är i nuläget klassad som en orkan i kategori 3, rapporterar USA:s orkancenter NHC.

Irma väntas dra in över Key-öarna i södra Florida på söndagsmorgonen lokal tid och sedan fortsätta upp med tyngdpunkt på delstatens västkust. Staden Tampa förväntades hamna rakt i skottlinjen, men nu ska orkanen ha tagit en mer västlig riktning och i stället slå till mot den betydligt mindre staden St. Petersburg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Irma

Mer i ämnet