Lillevi Rossi Sánchez säger att hon är orolig när orkanen Irma nu når Kuba. Foto: Privat/AP/TT.

Svenska Lillevi befinner sig på Kuba: ”Det viner och skakar i huset”

Uppdaterad
Publicerad

När orkanen Irma intar Kuba evakueras de som bor närmast stränderna. Svenska Lillevi Rossi Sánchez bor 30 meter från strandkanten i Havanna, men kommer att stanna i sin bostad.
– Vi stannar kvar i lägenheten. Vi kommer inte bli evakuerade eftersom det finns så många som bor under sämre förhållanden och de måste ju få gå före, säger hon.

Irma når Havanna under lördagskvällen, svensk tid. Lillevi Rossi Sánchez säger att kubanerna, som är vana vid minst en orkan per år, har tagit det hela med ro. Själv följer hon händelseutvecklingen via tv, eftersom internet slagits ut i stora delar av landet.

– Tv rapporterar att man har försökt komma i kontakt med sina reportrar i de centrala delarna av landet, men det har inte gått, säger hon.

Lillevi och hennes man har förberett sig genom att fylla frysen med mat och bunkra upp med vatten och ljus. De bor på fjärde våningen i ett åtta våningar högt hus och Lillevi berättar att hennes man, som är född och uppvuxen på Kuba, inte är orolig.

– Jag tycker att det hela är väldigt obehagligt. Det viner och skakar i huset och just nu blåser det riktigt ordentligt. Men jag är ju också helt oerfaren. Min man går runt och tycker det är en baggis. Han tycker inte det går att göra något mer än det vi har gjort, säger hon.

De som bor på gatuplan har kopplat ut kyl, frys och annan elektronik i sina hem och burit upp det till grannar som bor högre upp.

TV: Stor förödelse på Kuba efter Irmas framfart

Lugn stämning i landet

Det är första gången Lillevi Rossi Sánchez upplever en orkan, trots att hon bott i Havanna i två år, men hon berättar att kubanerna är lugna. Vågorna går höga ute till havs och de som bor i hus av sämre kvalitet närmast strandkanten har evakuerats.

– De är vana. De hade madrasser under ena armen och riskokare under andra och klev på den statliga bussen som skulle ta dem till evakueringsstället, säger hon.

Snart kommer mörkrets inbrott och då förväntas orkanen vara som starkast, även om den har nedgraderats till kategori 3.

– Klockan är 17 här och det är fortfarande ljust ute. Det blir värre när solen går ner vid 20 och det blir becksvart. Det ska bli intressant att följa utvecklingen under kvällen och natten. Tv-mottagningen kommer och går, men vi kommer förmodligen försöka hålla oss vakna och följa rapporterna, säger Lillevi.

TV: Så här rör sig Irma timme för timme

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Irma

Mer i ämnet