Visa alla (2)
Visa alla (2)

Orkanen byter kurs – tiotusentals fler måste fly undan stormen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha skapat förödelse på en rad mindre karibiska öar och Kuba drar orkanen Irma mot USA. Bara timmar innan ovädret väntades slå till mot Florida med full kraft spås Irma ta en västligare kurs än tidigare beräknat och ytterligare tiotusentals uppmanas sätta sig i säkerhet.

Irma väntas dra in över Key-öarna i södra Florida på söndagsmorgonen lokal tid och sedan fortsätta upp med tyngdpunkt på delstatens västkust. Tremiljonerstaden Tampa hamnar rakt i skottlinjen, medan Miami har chans att slippa lindrigare undan än väntat. Vågor på uppemot fyra meter kan drabba hela västkusten.

Efter de nya prognoserna uppmanas ytterligare 700.000 människor sätta sig i säkerhet. Därmed är det 6,3 miljoner som omfattas av evakueringsorder, mer än en fjärdedel av Floridas befolkning.

Sent besked

Beskedet tog många invånare på Florida västkust på sängen.

– I fem dagar har vi fått höra att det kommer att hända på ostkusten, och sedan, 24 timmar innan det slår till, får vi veta att det kommer upp längs västkusten. Som vanligt med vädergubbarna. Jag vet inte varför de får betalt, säger Jeff Beerbohm, företagare i St Petersburg, till nyhetsbyrån AP.

TV: Så här rör sig Irma timme för timme

En av dem som lämnade Miamiområdet redan i torsdag är Robert Andrew, tidigare anställd vid amerikanska ambassaden i Sverige. Han och hustrun tog bilen till Orlando, en resa som tog sju timmar, dubbelt så lång tid som normalt. På TT:s fråga om han känner sig säker på hotellet i Orlando svarar han:

– Jag hoppas det, men orkaner är oberäkneliga. De kan byta kurs med kort varsel. Man vet aldrig var det slår till. Orkanen kan framkalla tornados när den drar in över inlandet, i synnerhet här runt Orlando.

25.000 hushåll utan el

Redan under lördagen gjorde Irmas ytterområden sig kännbara i södra Florida och enligt guvernör Rick Scott har 25.000 hushåll redan blivit av med sin elektricitet.

LÄS MER: Svenskarna stannar i Florida: ”Vi har fyllt dunkar med vatten”

Även delstaten Georgias kust är under orkanvarning och runt 540.000 personer har beordrats att lämna sina hem, enligt AP. I delstaten South Carolina omfattas åtta öar längs kusten av evakueringsorder, bland annat ön Hilton Head med 40.000 invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Irma

Mer i ämnet