Jens och Sharon Rosenberg förbereder inför orkanen Irmas framfart över Florida. Foto: privat/TT

Orkanen Irma når snart Florida: Svenska Jens förbereder sig på det värsta

Uppdaterad
Publicerad

På flera orter i Florida har myndigheterna beslutat att evakuera kustområden, öar och mobila hem nu när orkanen Irma väntas nå delstaten. Svenska Jens Rosenberg och hans familj som bor i Tallahassee är oroliga och gör allt de kan för att skydda sig.

– Vi förbereder oss på det värsta men hoppas på det bästa, säger han till SVT Nyheter.

Orkanen Irma drar sig norrut och väntas nå södra Florida tidigt söndag morgon, svensk tid, efter att ha orsakat förödelse i Karibien. Enligt prognosen ska den försvagas på sin väg mot Floridas huvudstad Tallahassee, där Jens Rosenberg bor sedan tio år tillbaka, med fru och två barn, men väntas fortfarande slå till med rejäl styrka. Jens Rosenberg följer väderprognoserna noggrant.

– Vi kollar väderuppdateringar hela tiden och bilen är tankad, säger han till SVT Nyheter.

Stormen Irma

Skolor och förskolor har stängt för att kunna användas som skyddsrum, så också Florida State University där Jens Rosenberg jobbar. Under fredagen åkte han dit för att hjälpa till att stänga av allt.

– På vägen till jobbet såg jag många fullpackade bilar med båtar och husvagnar med släp som var på väg norrut från södra Florida.

Fyllt på med bensin och nödproviant

Det har gått ett år sedan den första orkanen på tio år nådde Florida. Nu är det dags på nytt, bara ett år sedan orkanen Hermine slog till mot delstaten och Jens Rosenberg är väl förberedd.

– Vi har köpt en generator och batterier, fyllt dunkar med bensin och vatten och lagrat upp med nödproviant. Staten Florida verkar göra ett bra jobb med att säkerhetsställa att bensin och vatten finns tillgängligt längs evakueringsvägarna, säger han.

Familjen Rosenbergs plan var först att åka norrut till vänner i Atlanta, men enligt prognosen ska orkanen även komma dit senare. Nu satsar de på att stanna kvar i sitt hus eller åka till Jens frus föräldrar, också i Tallahassee.

Vägarna fulla med trafik

– Vägarna norrut är redan fulla med trafik så då tänkte vi köra västerut men de flesta hotellrum på rimligt avstånd är redan uppbokade. Jag tror vi kommer att klara oss bra men tar det säkra före det osäkra. På Facebook skriver vänner att bensinen är slut på vissa ställen, säger han.

LÄS MER: Ön Saint-Martin totalförstörd: ”Jag har ingenting kvar”

Förra året, när orkanen Hermine drog in, drabbades Jens Rosenberg och hans familj av elavbrott under ett dygn, medan andra var utan el i en vecka.

– Då var det översvämningar på sina håll och lite småläskigt. Vi har sagt att om det blir liknande igen eller värre, så evakuerar vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet