Posten förlorar stora belopp på falska frimärken. Frimärkena på bilden är äkta. Foto: Scanpix

Kraftig ökning av falska frimärken

Uppdaterad
Publicerad

Antalet förfalskade frimärken har ökat kraftigt på den svenska marknaden sedan årsskiftet. Det uppger Posten.

Någon exakt siffra på hur många falska frimärken som är i omlopp finns inte, men Posten uppskattar att den förlorar miljoner kronor varje år på att falska frimärken används.

– Jag är övertygad om att det är ett par hundra tusen falska frimärken i omlopp ute på marknaden just nu. Så det är ett stort problem, som vi tar verkligen på allvar, säger Postens presschef Per Ljungberg, till SR Ekot.

Under en vecka i maj polisanmäldes 27 butiksinnehavare för att sälja falska frimärken i Stockholms innerstad.

– Det har hänt förut att vi har sett en ökning och sedan har det gått tillbaka. Vi ser nu igen att de senaste månaderna har det ökat kraftigt, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef på Posten, till TT.

Miljonförlust

Någon exakt siffra på hur många falska frimärken som är i omlopp finns inte, men Posten uppskattar att det rör sig om ett par hundra tusen just nu och att företaget förlorar miljoner kronor varje år på att falska frimärken används.

De förfalskade frimärkena finns i flera olika motiv och är mycket skickligt gjorda.

– För dig, om du går och köper ett häfte frimärken, så är det jättesvårt att upptäcka. Ser du bara det falska häftet så skulle jag säga att det nästan är omöjligt för dig att se att det är falskt, säger Britt-Inger Hahne.

Posten har nu stärkt sin interna kontroll vid brevterminalerna, ökat säkerhetsinsatserna för att spåra var frimärkena har sålts och uppmärksammat polisen på brottsligheten.

Inga av de förfalskade frimärken som har upptäckts har köpts hos Postens egna frimärks- och postombud, och Posten uppmanar nu allmänheten att köpa sina frimärken hos dessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.