Flera mejerivaror har stigit med över 10 procent under den senaste veckan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kraftig ökning av matpriserna – väntas stiga ytterligare

Publicerad

Trots kraftiga höjningar av matpriserna har vi bara sett början av uppgången, enligt Matpriskollen. Ukrainakriget och de skenande energipriserna har inte slagit igenom ännu.

– Det vi ser börjar likna dramatik, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.

Bara under första veckan i mars steg mejeriprodukter från Arla med mellan 2 och 10 procent, enligt Matpriskollen, ett fristående företag som tar in prisuppgifter från de stora livsmedelskedjorna.

– Så här stora höjningar har vi inte sett på årtionden, säger Ulf Mazur.

Han bedömer att andra mejerileverantörerna med största säkerhet kommer att följa efter.

Urholkar köpkraften

Den allt dyrare maten kommer att urholka svenskens köpkraft rejält, och varje procent som maten blir dyrare ger stora effekter, förklarar han. Nu går allt också väldigt snabbt.

– Det här är helt sjukt. Jag har hållit på med matpriser sedan 80-talet, men jag har inte sett något liknande, och det sker just nu.

Prisökningarna härrör från de ökade kostnaderna för energi, frakt, förpackningsmaterial och råvaror som uppstod i höstas. De stora prisökningarna på energi och råvaror i samband med Ukrainakriget kommer senare.

Ulf Mazur berättar att prishöjningar sker genom förhandlingar mellan leverantörerna och kedjorna. Alla kategorier förhandlas inte samtidigt.

– Jag tror att man har jättepanik både hos livsmedelskedjor och leverantörer nu

”Gör inga prognoser”

Men livsmedelskedjorna vill inte prata om någon panik. Däremot är det helt riktigt, som Ulf Mazur säger, att priserna inom vissa varukategorier ökar både snabbt och mycket nu, bekräftar Therese Knapp på Coops presstjänst.

Ica vill inte heller säga något om prisutvecklingen. Axfood, som äger bland annat Hemköp och Willys, ser också att pilarna pekar uppåt för priserna, men var det landar kan inte Magnus Törnblom, presschef på Axfood, säga.

– Vi gör inga prognoser, men vi kan konstatera att det finns ett tryck uppåt. Det är många faktorer som spelar in. Vi har en intensifierad dialog med leverantörerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har maten blivit dyrare? Inflationsexperten listar fem orsaker.

Under de första två månaderna i år har matpriserna ökat med 1,9 procent i årstakt, enligt Matpriskollens undersökningar som baseras på 43 000 artiklar.

Under första veckan i mars har priserna fortsatt att öka, exempelvis har mejeriprodukter från Arla ökat med runt 10 procent, enligt Matpriskollen. Andra mejerileverantörer väntas följa efter.

Som en jämförelse steg matpriserna med 1,1 procent i årstakt vid årsskiftet 2021/2022.

Matpriskollen är ett företag dom driver en app för konsumenter, och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden.

Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.