Foto: TT

Kraftig ökning av kapade identiteter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som drabbas av identitetskapning ökar alarmerande. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC.
Och sommarmånaderna är högsäsong för bedragarna.

Den som vill ta ett lån eller köpa något på avbetalning kontrolleras ofta mot kreditupplysningsföretaget UC.

Nu varnar företaget för att allt fler får sin identitet kapad av bedragare som beställer varor och tjänster i den drabbades namn.

Bedragarna letar i områden som man vet har bra ekonomi.

– De väljer ut offer genom att ta reda på bakgrundsinformation bland annat genom att kontakta myndigheter för att få reda på de fyra sista siffrorna i personnumret, säger Johan Hopstadius, presskontakt vid UC.

Ökat med 50 procent

I år har andelen personer som drabbats och därefter begärt om tillfällig spärr hos UC ökat med mer än 50 procent jämfört med förra året.

– Det är explosionsartad utveckling. Vi ser heller ingen avmattning och det är vi högst oroade över, säger Johan Hopstadius.

Vad beror det på?

– Identitetskapningar är brott som är enkla att genomföra. Risken att åka fast är liten och det är ganska låga straff som det ser ut i dag. Det här gör att det är attraktivt för bedragare, säger Johan Hopstadius.

Tvärtemot många av oss andra tar bedragarna inte semester under sommaren. Det är i stället högsäsong med obevakade brevlådor där brottslingarna kan vittja försändelser och postavier.

Hur ska man göra föra att skydda sig?

– Var medveten om din digitala identitet. För det andra ska du skaffa en bra bevakningstjänst. Dessutom ska man ha lås på brevlådan. säger Johan Hopstadius.

  • Var medveten på nätet. Håll koll på dina uppgifter.
  • Skaffa dig en bra bevakningstjänst. Ju snabbare du får en indikation på att något är tokigt, desto snabbare kan du gör någonting åt det.
  • Gör det svårt för tjuven att vittja brevlådan genom att låsa den.
  • Om du drabbas av identitetskapning: Polisanmäl och begär om spärr hos kreditupplysningsföretagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer