”Allt som står kanske inte är lämpligt att man läser” Foto: TT

Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan bland barn och unga i Dalarna har ökat kraftigt, det visar siffror från Socialstyrelsen.

Antalet barn och unga mellan 10 och 17 år som sökt hjälp hos barn och ungdomspsykiatrin har mer än fördubblats på tio år. Under 2016 sökte drygt 2200 killar och tjejer i den åldersgruppen vård för psykisk ohälsa i Dalarna.   

Unga kvinnor överrepresenterade

Även bland unga vuxna mellan 18 och 24 år syns en tydlig ökning av antalet som söker vård för psykisk ohälsa. I den åldersgruppen är unga kvinnor överrepresenterade. Drygt 16 procent av tjejerna mellan 18 och 24 i Dalarna hade psykisk ohälsa under 2016. För killarna i samma åldersgrupp var motsavarande andel drygt 10 procent.

Val 2018 Dalarna

– Vi vet ännu inte säkert vad det beror på. I stora drag tror jag det handlar om en ökad öppenhet kring psykisk ohälsa och att vi idag pratar om problemen, familjer, ungdomar är benägna att söka hjälp, den andra delen handlar om samhället och barn och ungas livsvillkor i de miljöer de vistas i, såsom skola och sedan i övergången in i arbete, säger Anna Ståhlkloo chef för BUP i Dalarna.

Ökning av antal diagnoser

Siffrorna kommer från Socialstyrelsen och visar hur många som sökte vård inom slutenvård eller specialiserad öppenvård för någon psykisk diagnos men också personer som fått psykofarmaka utskrivet.

I hela landet syns samma tendens  – en kraftig ökning av psykisk ohälsa bland barn och unga. Enligt Socialstyrelsen är de diagnoser som främst bidrar till ökningen depressioner och olika ångestsyndrom. Diagnoser som tyder på skadligt bruk och beroende av olika substanser ökar också, särskilt bland unga män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet