Olika slags mediciner Foto: SVT

Kraftig ökning av sömnmedel till barn

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barns medicinanvändning har förändrats drastiskt på sex år. Sömnmedel och läkemedel mot psykiska besvär ökar kraftigt.

Totalt har förskrivningen av sömnmedel till barn ökat med 170 procent på sex år, visar statistik från Socialstyrelsen. För sömnmedlet melatonin, som inte har prövats på barn, är uppgången 335 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Även användningen av lugnande, antidepressiva medel och neuroleptika har ökat. Två av fyra antidepressiva medel i toppskiktet är inte godkända för barn.

När det gäller ADHD-preparat har förskrivningen ökat med 178 procent sedan 2006.

Överlag visar utvecklingen de senaste sex åren att förskrivningen av antibiotika till barn har minskat med 12 procent samtidigt som läkemedel för sömnbesvär och psykiska problem ökar lavinartat.

Läkarnas åsikter om det på barn oprövade sömnmedlet melatonin går isär. Vissa läkare menar att melatonin är ett kroppseget hormon med få biverkningar, medan andra, bland dem sömnexperten och neorologöverläkaren Lena Leissner, är starkt kritisk.

– Jag tror att det handlar om föräldrar som tar en genväg för att slippa engagera sig i något som är tyngre. Man vill ha ett lyckopiller som löser alla problem, säger hon till Svenska Dagbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.