Arkivbild. Foto: TT

Kraftig ökning av unga som ”förtidspensioneras”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som får aktivitetsersättning, det som tidigare hette förtidspensionering, har ökat med 51 procent de senaste tio åren. Det tvärtemot hur det ser ut i hela befolkningen där antalet minskar. Och en anledning är att arbetsmarknaden har blivit hårdare för personer med funktionsnedsättning.

I dag är det 37.000 personer under 29 år som inte anses kunna arbeta. Därför är de beviljade så kallad aktivitetsersättning. Det är 51 procent mer än vad som fick den ersättningen för 10 år sen. Det visar siffror som SVT Nyheter har fått fram från Försäkringskassan.

”Kraven ökar hela tiden”

Även antalet nybeviljade har ökat med 44 procent under samma period.

– Under de senare decennierna har det blivit svårare att komma in på arbetsmarknaden för unga med funktionshinder. Kraven ökar hela tiden och det gör det svårt, det är få arbetsgivare som är beredda att ta emot dem, säger Hans Goine, filosofie doktor i hälsovetenskap vid Uppsala Universitet.

Minskar i alla åldrar

Men samtidigt som antalt unga som får ersättning blir allt fler så går utvecklingen i sin helhet åt andra hållet. Tittar man på statistiken för alla åldrar så har den minskat med 38 procent från drygt 550.000 till knappt 350.000 sedan år 2005.

Orsaken till detta är nya krav som infördes 2008.

– Regeländringarna var väldigt tydliga. Man ville minska möjligheten att få ersättning tillls vidare, säger Hans Goine.

Ministern: Måste ge unga en ärlig chans

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, ser allvarligt på situationen.

– Det är en väldigt allvarlig utveckling som vi ser när det gäller ökningen av aktivitetsersättning för unga. Det handlar om att se till att man ger alla unga en ärlig chans att tar sig ur den situationen som många hamnar i och får en möjlighet att också ta sig ut på arbetsmarknaden i den mån som man kan det, säger Strandhäll till SVT Nyheter.

Fakta aktivitets- och sjukersättning

Det som tidigare kallades för förtidspension kallas sedan 2003 för aktivitetsersättning för unga mellan 19 och 29 år. Den kan beviljas unga om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel under ett år. Aktivitetsersättningen är tidsbegränsad och beviljas för högst tre år i taget.

Sjukersättning kan den som är mellan 30 och 64 år få, om personen i fråga troligen aldrig kommer att arbeta heltid p.g.a sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.                

16-29 år

  • 2006 hade 25.025 aktivitetsersättning
  • 2015 hade 37.951 aktivitetsersättning

nybeviljade 16-29 år

  • 2006 fick 6.026 aktivitetsersättning
  • 2015 fick 8.698 aktivitetsersättning

ålder totalt

  • 2006 hade 554.897 sjuk och aktivitetsersättning
  • 2015 hade 345.045 sjuk och aktivitetsersättning

Källa: Försäkringskassan       

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.