Hör barnläkaren Jonas Ludvigsson berätta om hur man som förälder ska tänka kring vabb under coronapandemin. Foto: SVT/TT/Isabell Höjman

Kraftig ökning av vab-ansökningar i september

Uppdaterad
Publicerad

Första veckan i september ökade antalet ansökningar om tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan med drygt 70 procent jämfört med veckan innan. Jämfört med samma period förra året är ökningen hela 66 procent. På några dagar har över 124 000 ansökningar skickats in. – Försiktighetsnivån i samhället har blivit större, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Under årets fem första månader ökade antalet ansökningar om vård av barn kraftigt, i samband med coronapandemins ankomst till Sverige. I april var 100 000 fler föräldrar och barn hemma med ersättning jämfört med året innan.

Den kraftiga ökningen följdes av en nedgång och normalisering under sommaren, ett mönster som nu brutits.

”Kraftig ökning”

De drygt 124 000 ansökningarna om vab-ersättning i förra veckan innebär en ökning med 66 procent jämfört med samma period förra året. Sista veckan i augusti i år, vecka 35, fick Försäkringskassan in 71 872 ansökningar.

Enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, var mängden ansökningar den senaste veckan fler än vad man hade väntat sig, även om man på myndigheten varit beredd.

– Det är en kraftig ökning. Vi såg en likadan ökning i slutet av mars och april då vi fick många fler ärenden än normalt. Nu ser vi det igen, säger Niklas Löfgren till SVT Nyheter.

– Försiktighetsnivån i samhället har blivit större. Förut hände det att föräldrar skickade sina barn till skolan sjuka, men den toleransnivån finns inte nu under pandemin. Därför är man hemma i mycket högre utsträckning nu.

Kan kosta mer än förväntat

Försäkringskassan har tidigare räknat med att kostnaderna för tillfällig föräldrapenning kommer att öka med omkring 1,6 miljarder kronor i år, främst på grund av mer vabbande. Siffran kan dock ändras beroende på hur pandemin utvecklas.

Finns det en risk för att ni inte kommer hinna med alla ansökningar?

– På sikt möjligtvis, men det har gått förvånansvärt bra hittills trots mängden, över förväntan. Vi håller våra löften, säger Niklas Löfgren.

VAB: Detta gäller

Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar att barn i skolålder med bestående symtom går hem eller stannar hemma. Barn i förskoleålder ska stanna hemma om de är sjuka, men behöver inte testas för covid-19.

Ett barn som inte testat sig för covid-19 kan vara tillbaka på skolan efter två helt symtomfria dagar, enligt FHM. Ett barn som testat positivt för covid-19 ska vara hemma i minst sju dygn sedan första symtomen. Dessutom måste barnet ha känt sig friskt, piggt och varit utan feber i två dygn innan det återvänder till skolan.

Om ens barn är sjukt kan man ansöka om tillfällig föräldrapenning (vab) hos Försäkringskassan. Man kan också få vab-ersättning om det finns en konkret misstanke om att barnet sprider smitta. En sådan kan vara ett intyg från läkare eller sjuksköterska.

Det går inte att få ersättning för vab om man håller sitt barn hemma för att undvika att det smittas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.