Flera stora matvarubutiker som SVT Nyheter varit i kontakt med vittnar om ökad försäljning av torrvaror och konserver. Arkivbilder. Foto: Vilhelm Stokstad / TT, Stefan Lindblom / TT

Kraftigt ökad försäljning av torrvaror i butiker

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset har i helgen lett till en kraftig ökning i försäljning av torrvaror och konserver i flera stora matbutiker. Butikspersonal som SVT Nyheter har pratat med beskriver situationen som mycket ovanlig.

Ralph Flander, butikschef på Stora Coop i Bromma i Stockholm – Sveriges största Coop-butik – beskriver situationen under lördagen som extrem.

– Försäljningen av torrvaror som pasta, ris och olika typer av konserverad mat ökade med 60 procent. Det är helt otroligt, säger han.

Coronapandemin

Butiken har ännu inte räknat ihop försäljningssiffrorna under söndagen.

– Men det blev verkligen supertydligt under lördagen, säger Flanders.

”Inte varit med om något liknande”

På en av de större Ica-butikerna i Stockholmsområdet har liknande varor gått åt betydligt mer än vanligt.

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det har gått mycket pulvermjölk, det har varit slut hela helgen. Även konserver – bönor, korv och grönsaker, säger en anställd i butiken.

– Det är väldigt utrensat, det började på torsdagen. Kunder har påpekat att de vill bunkra upp på grund av coronaviruset.

– Det ser man med blotta ögat att folk har plockat ut. Det är väldigt specifikt: köttkonserver, ris och pasta. Allt som är konserverat och torrt har gått. Det märktes redan i torsdags så vi var förberedda. Lagermässigt finns allt, vi hinner bara inte fylla i samma takt som det tar slut.

Butik i Mölndal: Folk undrar vad som har hänt

Även utanför Stockholm märks något tommare hyllor, på Willys Sisjön i Mölndal, berättar teamchefen Niklas Witehall.

Har du varit med om det här tidigare?

– Vi har ju jul en gång om året, men då är det ju lite andra varor... Det blir stor skillnad när lite, lite fler bestämmer sig för att köpa lite, lite mer, säger Niklas Witehall fortsätter:

– Folk har tyckt att det varit tomt i hyllorna och undrar vad som har hänt. Det har ändå gått lugnt till. Det är ju lönehelg också, det gör sitt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet