Kåldolmar Foto: Matilda Sandberg, SVT

Kraftigt stigande priser på grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

Extrema väderförhållanden i södra Europa påverkar grönsaksskördarna i främst Italien och Spanien.

I Sverige märks det på prislappen – priserna på tomat och sallad har chockhöjts på kort tid.

Bilder från odlare i Italien och Spanien visar på snötäckta persiljeblad och översvämmade salladsodlingar. Det bistra vädret har lett till råvarubrist och väldigt höga priser.

– Bristen märks på bland annat ekologisk sallad, tomater, gurka och paprika, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Väderpåverkan slår snabbt igenom på priserna. Hos Axfood har priset på isbergssallad dubblats på fjorton dagar. Gurkan är 20 procent dyrare och tomaterna kostar 50 procent mer. Men att grönsakshyllorna kommer att gapa tomma är ingen risk, enligt Claes Salomonsson.

– Folk kommer inte att vilja betala 60-70 kronor för isbergssallad och därmed så blir det ingen total brist, säger han.

Grossistföretaget Grönsakshallen Sorunda, som säljer grönsaker till restauranger, kallar det för skarpt läge och uppmanar sina kunder att se över sina menyer just nu.

”Kan vara smart att se över menyn och finna andra råvaror ett tag. För att nämna några drabbade råvaror: sallader, paprika, zucchini, broccoli, aubergine”, skriver företaget på sin Facebooksida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.