Foto: SVT

”M vill göra 2014 till ett val om skatterna”

Uppdaterad
Publicerad
På Harpsund i dag väntas Anders Borg upprepa att svensk ekonomi behöver mer energi.

Energin stavas i detta fall skattesänkning; det vill säga ett femte jobbskatteavdrag. Men på grund av ökade kostnader för sjukskrivningar blir det mindre pengar än beräknat över till reformer för de små partiernas hjärtefrågor.

Kräftor och budgetmangling på Harpsund med leende ministrar framför kameran är årlig tradition för svenska regeringar. I år är budgeten extra laddad eftersom dess innehåll blir det sista regeringen har möjlighet att genomföra före valet. Så det är ingen djärv gissning att Anders Borg kommer att lätta på plånboken, om än i mindre omfattning än han hoppats.

Men redan kostnaderna för de skattesänkningar på 16 miljarder som Moderaterna vill genomföra överstiger med råge Konjunkturinstitutets bedömning av utrymmet för reformer. Enligt KI:s prognos är reformutrymmet för perioden 2014-2017 6 miljarder kronor. Utgifter därutöver kräver besparingar framöver för att målet om överskott i statens finanser ska hållas. 

Men finansminister Anders Borg kommer att hänvisa till att tillväxten i ekonomin är svag och att stimulanser behövs. Huvudnumret är alltså ytterligare ett jobbskatteavdrag – med det tror sig Moderaterna slå åtminstone två flugor i en smäll.

Accepterar skattesänkningar

Jobbskatteavdraget ska vädja till människors behov av att se till egna intressen. Partisekreteraren Kent Persson säger att skattesänkningar ska mobilisera de egna väljarna. När de och andra väljare får klart för sig att de får mer pengar i plånboken blir Moderaterna röstmagneten, är förhoppningen.

Den andra flugan i flugsmällan surrar om Moderaternas önskan att göra 2014 års val till ett val om skatterna. Strategin är att det gynnar Moderaterna och missgynnar Socialdemokraterna, som inte vill ha ett skatteval. För varje jobbskatteavdrag som regeringen har infört har Socialdemokraterna vridit sig i plågor. De har upprepat formeln att det är oansvarigt att sänka skatten för lånade pengar.

Men de har i slutändan ändå accepterat skattesänkningarna. Om det femte jobbskatteavdraget sa Stefan Löfven, medan avdraget ännu var i sin linda, att Socialdemokraternas linje är att ”lagt kort ligger” – en socialdemokratisk regering kommer alltså inte att ta tillbaka sänkningen och höja skatten. Ideologi, pragmatism och taktik krockar – man tar inte tillbaka hundralappar ur folks plånböcker när röster ska vinnas.

Men Socialdemokraterna är splittrade. Tunga kommunalråd och även riksdagsledamoten Morgan Johansson, som sitter i partiets verkställande utskott, har gått emot partiledare Stefan Löfven med hänvisning till att skattekronorna hör hemma i välfärden inte i väljarnas fickor.

Det hör inte till den vanliga uppförandekoden inom socialdemokratin att gå emot partiledaren inför öppen ridå i en för valet så avgörande fråga. Upproret ses inte heller med blida ögon av partitoppen.

Varierande entusiasm

Alla allianspartier ställer upp på ett femte jobbskatteavdrag men, med varierande entusiasm. Det är svårt för partierna att säga nej till något som finns på pränt i Alliansens valmanifest. Men Centern vill också minska företagens utgifter genom att slopa den andra sjuklöneveckan.

Det kravet ligger i farozonen efter att Försäkringskassan aviserat att utgifterna för sjukskrivningar ökat drastiskt. Ett skäl till att arbetsgivarna skulle betala sjuklönen de två första veckorna var att de skulle måna om de anställdas välbefinnande.

Kristdemokraterna vill sänka skatten för pensionärer och frågan är om de nöjer sig med den sänkning på en femtiolapp som Fredrik Reinfeldt flaggat för. Jan Björklund vill höja lärarlöner och lärarkåren har ju blivit alla partiers gunstling så sannolikheten är stor att Björklund får igenom sitt krav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer